Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oro efter nya beslutet – som öppnar för fusk

Foto: BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Skidskyttet och längdåkning inför ett förbud mot vissa fluorvallor.

Bara ett problem: Man har inget färdigt verktyg för att kontrollera om någon fuskar. 

I stället ska landslagen skriva på ett papper där man lovar att följa reglerna.

– Det funkar ju inte med doping, så jag förstår inte varför det skulle fungera med det här? Allt känns lite olustigt, säger den svenske stjärnan Sebastian Samuelsson. 

Det var på tisdagen som såväl Internationella skidskytteförbundet (IBU) som Internationella skidförbundet (Fis) lämnade besked om eventuellt fluorförbud kommande säsong.

IBU meddelade direkt att man an förbjuder produkter innehållande C8-fluor, men tillåter fortsatt C6-fluor.

Fis besked var till en början att man skjuter upp alla förbud - men under onsdagen kom ett nytt besked att man gör som IBU. Alltså inför förbud mot fluorprodukter innehållande C8.

Krångligt?

Det tycker även den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.

– Jag läste väl det där pressmeddelandet från IBU fem gånger i går utan att fortfarande inte riktigt förstå vad de menade, säger Samuelsson.

Enkelt uttryckt är produkter innehållande C8 (fluorkarbonat) betydligt farligare än de innehållande C6 för såväl miljö som människor. C8 har därför också fasats ut i tillverkningen av fluorvallor de senaste åren.

– Under de senaste 2-3 åren har fabrikanterna nästan enbart använt sig av C6 i fluorvallor, säger längdlandslagets vallachef Petter Myhlback.

Och de funkar lika bra som de gamla?

– Det är ingen större skillnad. Vi åkte redan förra säsongen världscuptävlingar med fluorvallor som enbart innehöll C6. Så jag tycker det här är en bra väg att gå.

Samuelsson: ”Olustigt under en OS-säsong”

Men det finns en del frågetecken runt förbudet av C8-produkter - speciellt hur det ska kontrolleras. I dag finns inget fullt fungerande mätinstrument att använda på plats vid tävlingar,

IBU meddelar att man kommer att utföra vissa ”stickprov” under säsongen - men att man i övrigt så förlitar man sig på att landslagen och de aktiva väljer att följa direktiven.

Alla förbund och vallafabrikanter åläggs att skriva på en deklaration där man slår fast att deras aktiva och personal följer IBU:s regler - annars får man inte deltaga”, skriver IBU i sitt pressmeddelande.

Sebastian Samuelsson är dock skeptisk till hur det kommer att fungera i praktiken.

– Det här med att man skriva på ett papper och lova att man följer reglerna - det tror jag inte riktigt på. Det funkar ju inte med doping, så jag förstår inte varför det skulle fungera med det här.

Samuelsson fortsätter:  

– Det känns lite olustigt att börja med det här under en OS-säsong. Jag hade hoppats att man skulle skjuta upp alla förbud med tanke på osäkerheten runt testmetoderna. 

Du känner oro för att någon ändå kan välja att använda förbjudna produkter?

– Ja, lite så. För även om man inte säljer de här produkterna någonstans lär de väl säkert finnas i en låda någonstans.

– Jag kan bara hoppas att vallorna C6-fluoret är så pass bra att det inte spelar någon roll. 

Samuelsson: ”Blir det någon effekt?”

Det finns ytterligare en aspekt i IBU:s beslut som Samuelsson reagerar över.

– Om nu det är så att C8 knappt används - behövs då ens ett förbud? Man vill införa förbudet för att det ser bra ut, men blir det någon reell effekt överhuvudtaget? Det ställer jag mig frågande till. 

Ytterligare ett frågetecken är vad som händer om någon nation eller aktiv bryter mot den nya förbudsregeln i vinter.

– Det vet vi faktiskt inte. Det är väldig knapphändig information som kommit ut än så länge, säger Rikard Grip, generalsekreterare på Svenska skidförbundet.

Såväl IBU som Fis har som mål att införa ett totalförbud mot alla fluorprodukter inför säsongen 2022-2023. Då ska mätinstrumentet, kallat Fluor tracker, vara fullt utvecklat.


LÄS MER. Sebastian Samuelsson osannolika träningspass: Tycker man är korkad”  


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.