Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökände fuskaren död – flydde OS-byn i panik

Österrikiska skidskytten Wolfgang Perner, 52, är död.Foto: RUDI BLAHA / AP

Österrikiska skidskytten Wolfgang Perner, 52, är död, enligt Der Standard.

Perner går till historien som en banbrytande hjälte – men också en ökänd fuskare.

I samband med Turin-OS 2006 försvann österrikaren plötsligt från OS-byn i samband med en dopingskandal.

Flera österrikiska medier rapporterar om att den före detta skidskytten Wolfgang Perner har gått bort, 52 år gammal, efter en längre tids sjukdom.

Under 1990-talet och början på 2000-talet var han den mest framstående skidskytten i Österrike, något hans fyra OS-deltaganden vittnar om.

Vid OS 2002 i Salt Lake City tog han ett överraskande brons i sprinten, efter Ole Einar Björndalen och Sven Fischer. Perner hyllades som ett en hjälte i sitt hemland, eftersom det var Österrikes första medalj någonsin i skidskytte.

Kvalificerade sig till OS - 39 år gammal

Fyra år senare kvalificerade han sig sensationellt till OS i Turin 2006, som 39-åring. De spelen slutade i desto mörkare rubriker för Perner och det österrikiska landslaget.

Mitt under spelen slog italiensk polis, efter ett tips, till mot det österrikiska landslagets förläggningar i Pragelato och San Sicaro. Där beslagtogs mer än 100 kanyler och 30 förpackningar med läkemedel, inklusive astmamedicin, och utrustning för att göra blodprov och blodtransfusioner.

Wolfgang Perner flydde OS-byn tillsammans med sin landslagskollega Wolfgang Rottmann, och gick inte att hitta förrän två dagar senare.

– Efter undersökningen ville jag bara försvinna. En karabinjär sade att de hade hittat saker som jag inte borde ha. Jag tyckte att det var lika bra att sticka innan de kastar mig i fängelse och jag aldrig mer får träffa min familj, sade Perner till nyhetsbyrån APA.

Stängdes av på livstid efter skandalen

Perner ville inte berätta mer om vad polisen hittade men tillade att hans karriär är över.

– För mig är det slut. Jag behöver inte tävla mer i skidskytte.

I april 2007 stängdes Perner av på livstid av internationella olympiska kommittén efter händelsen. Ytterligare fem österrikiska utövare – däribland Johannes Eder – stängdes också av.

Sedan har Perner dess dragit sig tillbaka med sin familj i Salzburg och arbetat som krögare. Han lämnar efter sig en fru och två barn. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.