Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öbergs SM-kross: ”Väldigt bra helg”

SOLLEFTEÅ. Var skåpet ska stå?

Där Elvira Öberg ställer det.

På söndagens distanslopp var Hannas lillasyster helt överlägsen.

I herrloppet segrade Sebastian Samuelsson som tog sitt andra guld på två dagar.

Under söndagen avslutades SM i rullskidskytte.

Som på lördagen bjöd på ett kanonlopp av Sebastian Samuelsson (överlägsen vinnare i sprinten), och en överlycklig segrare i damloppet – Stina Nilsson.

– En milstolpe i karriären, förklarade 28-åringen efter tävlingen.

Under dagens distanslopp över 12,5 kilometer och med fyra skjutningar kom dock en reaktion. Stina Nilsson slutade på 14:e plats med åtta bom. Däremot hade hon fjärde snabbaste åktid.

– Det här glömmer jag snabbt. Och håller i stället fast vid vad jag gjorde på sprinten, säger en inte alltför ledsen Nilsson.

Elviras ruggiga form

Elvira Öberg visar redan ruggig form och samlade under SM:et ihop två förstaplatser och en andraplats.

På distansloppet var hon helt ohotad och slog tvåan, storasyster Hanna, med två minuter och elva sekunder. Trea kom numera veteranen Elisabeth Högberg.

– Jag är väldigt nöjd. Bara två bom under de här (blåsiga) förhållandena och en besvärlig ingång på vallen, är ett mycket bra dagsverke. Dessutom var åkningen bra. Det kändes att jag verkligen fick ut min kapacitet, säger Elvira Öberg.

Hon satte alltså Hanna på plats än en gång (hon var trea i lördagens sprint).

– Det är nog mest ni journalister som gör en grej av det. Vi tränar ju mot varandra i princip varje dag, och försöker också jobba tillsammans.

Men en syskonkamp måste väl ända finnas?

– Det är klart. Vi är ju tävlingsmänniskor båda två. Vi brukar säga att det är ingen som vi hellre vill slå. Men om jag inte vinner ser jag hellre att hon gör det än någon annan. Så samtidigt hjälper vi och sporrar varandra, konstaterar Elvira Öberg, 22.

Hon menar att glappet dem emellan, Hanna är 25, minskar för varje år.

– Jag har verkligen en fördel av att det är jag som jagar. Jag har sett var nivån ligger, även från tidig ålder. Sedan jag kom med i landslaget har jag varit omgiven av världsstjärnor, kunnat träna med dem och lära mig mer eftersom.

Samuelsson etta igen

Herrloppet vanns av Sebastian Samuelsson, som tog sitt andra guld under SM-helgen. Tvåa var Tobias Arwidson och trea Martin Ponsiluoma.

– Fyra bom i ett distanslopp, som jag hade i dag, räcker inte på världscupen. Så prestationen var medium. Tre lopp på tre dagar är tufft. Men jag åker från Sollefteå med en bra känsla.

– Sammantaget under det här mästerskapet har jag fått kvitto jag velat. Tre dagars tävlande innebär en mental och fysisk anspänning. Nu var det länge sedan vi tävlade, så detta känns en del.

Höghöjdsläger väntar

Efter SM:et i rullskidskytte i Sollefteå väntar nu några dagars vila för A-landslagets åkare, innan de åker i väg till Frankrike och ett höghöjdsläger i Pyrenéerna i tre veckor.

Allt för att komma så väl förberedda som möjligt till tävlingarna på OS i Peking i februari, som går just på hög höjd.

Närmare säsongsstarten blir det sedan ett snöläger i Idre i månadsskiftet oktober-november.

Världscupen har sin premiär i Östersund 26 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.