Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs oro: ”Är svårt att äta då”

Hanna Öberg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Det är den här tiden på året som är värst. 

Ibland är träningspassen så hårda att det är svårt att äta efteråt, det berättar skidskyttestjärnan Hanna Öberg. 

– Det är en utmaning att få i sig tillräckligt med näring. Ibland lyckas man inte, säger 24-åringen. 

Det svenska skidskyttelandslaget laddar just nu för den kommande tävlingssäsongen som inleds med Sverigepremiär i Idre i mitten av november innan världscupen drar i gång två veckor senare. 

Hanna Öberg gör sin sjunde säsong i landslaget och framgångarna har varit stora de senaste åren, OS-guld, VM-guld, och i våras slutade hon fyra i den totala världscupen. 

Inför den här säsongen är målen att nå nya pallplaceringar. Men det är också ett hårt arbete på vägen dit. 

Och förutom de hårda träningspassen är ett jobb att få i sig tillräckligt med näring.

– Det är försäsongen som är allra tuffast, då är träningen intensiv och väldigt hård. Det är en utmaning att få i sig tillräckligt med energi med den träningen som vi har. Man förbränner mycket då, och det är inte helt självklart att man lyckas. 

– Man måste verkligen tänka på att stoppa i sig rätt saker. Det framför allt väldigt viktigt att få sig kolhydrater. 

Kan du vara rädd för att du inte får i dig tillräckligt med näring?

– Ja, det kan jag vara. Man har ju perioder då man är sugen olika mycket. Det går upp och ned. När man har gått sig tom mår man ofta sämre och får svårt att äta, det blir som en ond spiral. Är man duktig från början hamnar man sällan i det läget. Men jag känner mig ändå nöjd med de rutiner jag har och vi får dessutom hjälp från nutritionist.

”Då måste man fylla på”

När vi pratas vid har Hanna Öberg precis avslutat ett förmiddagspass som har bestått att två timmar träning i höghöjdskammaren på Mittuniversitet i Östersund och därefter en timmes löpning utomhus. Hur mycket kalorier hon förbränner under ett sådant förmiddagspass har 24-åringen ingen aning om. 

– Däremot har jag bra koll på hur mycket kolhydrater jag behöver stoppa i mig under och efter ett sådant pass. Det man fyller på innan är mest för att man ska vara påfylld innan. Man kommer oavsett att vara tom efteråt när man är klar, och det är då det viktigt att få i sig energi igen för att inte hamna fel. 

Världscupen i skidskytte inleds i finska Kontiolahti den 27 november. 

LÄS MER: Ferry: ”Bästa vore om det gick skitdåligt för Stina direkt” 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Folk skrev att jag var dum i huvudet” 

LÄS MER: Sveriges upplägg – går emot Norge 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.