Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs ilska: ”Det är fruktansvärt dåligt...”

Hanna Öberg.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Mona Brorsson.
Foto: JASMIN WALTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Susan Dunklee, USA.
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

I februari kom IBU med en ny policy i jämställdhetsfrågor. 

Trots det syns kalendrar med lättklädda kvinnor i vallabodar under världscupen. 

Något som väcker starka reaktioner. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt, säger Hanna Öberg. 

– Det är ett mönster som brytas, säger landslagskollegan Mona Brorsson. 

Efter ett kortare uppehåll efter VM fortsätter nu världscupen i skidskytte med tävlingar under två veckor i Nove Mesto, Tjeckien. 

Först på programmet under torsdagen är damernas stafett följt av herrarnas på fredag. 

På VM, som avslutades för mindre än två veckor sedan, tog de svenska herrarna silver i stafett medan damerna hade det tyngre och slutade femma. 

I samband med den avslutande helgen på VM i Pokljuka lämnade IBU, det internationella skidskytteförbundet, en ny policy när det kommer till bland annat jämställdhetsfrågor.

I ett pressmeddelande skrev IBU att målet är att bli den ledande vintersporten när det kommer till den typen av frågor på alla nivåer. Som en punkt i den nya policyn finns även hur män och kvinnor ska skildras på skidskytteområdet.

I den sista punkten skriver IBU om hur kvinnor och män ska framställas och att de ska undvika att bygga på stereotyper och fördomar. När världscupen nu återstartar i Nove Mesto efterföljs inte de riktlinjerna och det skapar stor irritation hos utövarna.

Dunklee: ”Känner mig obekväm”

I en av vallabodarna i Nove Mesto uppmärksammade den amerikanska stjärnan Susan Dunklee en kalender med lättklädda kvinnor. En kalender som skickats ut av ett företag som gör valla till skidorna. 

VM-medaljören skriver i ett inlägg på sin instagram att hon känner sig obekväm och objektifierad av den. Dunklee påpekar också att det inte alls känns i linje med den policy IBU lanserade för bara några veckor sedan.  

Även de svenska skidskyttarna reagerar starkt på det. 

– Jag blir mest frustrerad över att det fortfarande är där år 2021. Skidskytte är en av de sporter som kommit långt, men det finns vissa delar som fortfarande släpar efter, säger Hanna Öberg och fortsätter: 

– Det jag mest vänder mig mot i det här fallet är producenten som har tryckt upp den här kalendern, jag tycker att det är fruktansvärt dåligt. 

Mona Brorsson menar att det går djupare än bara en kalender på väggen och att det är kulturen som måste förändras. 

– Jag håller med Susann till 100%. Jag tycker verkligen att skidskyttet har kommit långt med hur man ser på kvinnliga idrottare med det går mycket djupare, det märker man när det finns såna kalendrar.

– Det är bra att någon reagerar, men det har funnits i många år och det är ingen som har reagerat för att det är så djupt rotat. Det är ett mönster som måste brytas. 

https://www.instagram.com/p/CL7R_qwj1sP/

”Upp till bevis för IBU”

Mona Brorsson hoppas att IBU kommer reagera på något sätt för att visa att man inte står bakom denna typ av bilder. 

– Generellt inom idrotten så är du som tjej konstant granskad och bedömd, det handlar jättemycket om hur du ser ut. Såna här saker är ett tydligt exempel på att det har gått fel. Det bidrar till en snedvriden bild till hur en tjej ska se ut. Det är upp till bevis för IBU nu. 

Både Brorsson och Öberg menar att detta inte sänder några vidare signaler. 

– Jag tror inte det bjuder in till att fler kvinnor vill valla, säger Öberg. 

– Det här marknadsför inte deras valla på något sätt, det blir så himla konstigt, säger Mona Brorsson:  

– Man pratar om att locka tjejer till höga positioner i elitidrotten och det här bjuder inte riktigt in till det. Som tjej måste du ta på dig ett riktigt hårt skal för att våga ta dig in i en sån machokultur som det upplevs som när man ser såna saker. 

Landslagskollegan Sebastian Samuelsson stöttar även han Dunklees inlägg:  

– Bara att hon skriver det är anledning nog till att det inte är så det ska vara, det är vår arbetsplats och alla ska känna sig lika välkomna. Man ska vara där på lika villkor. Jag tycker inte det ska finnas såna saker som gör att man kan ta illa upp.  

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.