Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öberg hoppfull: ”Det är möjligt att ta in en minut”

Så avgörs skidskytte-VM 2020 • Allt du behöver veta
Hanna Öberg. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Kollapsen var total i sprinten. 

Men i dag är Hanna Öberg tillbaka på VM-arenan – och tränaren Johannes Lukas är hoppfull. 

– Det är möjligt att ta in en minut i en jakstart, säger han. 

Efter första skyttet hade Hanna Öberg guldläge i VM-sprinten i Antholz i fredags, men i det stående skyttet kollapsade Öberg helt och drog på sig tre bom. Efteråt var hon förkrossad. 

– Jag vet inte vad som händer. Första bommen är inte så mycket att säga om. En bom är okej. Men sedan fallerar det helt. Hela kroppen vibrerar. Jag vet inte om det är ansträngning eller nervositet, sa Öberg efter loppet.

Under gårdagen var 24-åringen tillbaka i träning.

– Vi pratade mycket under kvällen efter sprinten, och hon jobbade även med sin psykolog. Men i dag har hon tränat och det har sett väldigt bra ut, säger svenske tränaren Johannes Lukas som ger sin syn på Öbergs kollaps i sprinten. 

– Hanna startade sent i sprinten och hon ser exakt vad som händer hela tiden. Hon hör speakern på arenan och allt det där, det är lätt att det blir mycket nerver då. Hanna är bara människa hon också.

– Men jag är hundra procent säker på att hon kan komma tillbaka, det har hon visat tidigare. 

”Det är inte en omöjligt”

I dagens jakstart går Hanna Öberg ut nästan en minut (57 sekunder) efter norskan Marte Olsbu Röiseland som vann sprinten. Ett tufft utgångsläge för Öberg, men Johannes Lukas är optimistisk. 

– Det är möjligt att ta in ungefär en minut i en jaktstart, det har man sett genom åren. Men det är självklart inte bara vi som vill klättra. 

Bäst utgångsläge bland de svenska damerna har dock lillasyster Elvira Öberg som har 47 sekunder upp på Röiseland. 

– Jag är oerhört imponerad av det Elvira har gjort den här säsongen. Hon har verkligen tagit stora kliv, säger Johannes Lukas. 

I herrarnas jakstart går ryssen Alexander Loginov ut först efter gårdagens sprintseger. Sebastian Samuelsson, som gjorde sitt bästa lopp för säsongen när han slutade elva i lördagens sprint, har bäst utgångsläge av de svenska herrarna, 1,04 minuter. 

– Det är ett väldigt inspirerande läge, allt kan hända. Det är fortfarande någon straffrunda upp, men jag ska göra allt jag kan, säger Samuelsson.

Någon som har ett riktigt tufft läge i dagens sprint är norska storstjärnan Tiril Eckhoff som överraskande föll igenom fullständigt i sprinten och nu startar som nummer 59:e, näst sist, hela 2,08 minuter efter landsmaninnan Marte Olsbu Röiseland. 

– Jag önskar nästan att jag inte tagit mig till jaktstarten och hade kunnat ladda om för de andra tävlingarna i stället, sa en besviken Eckhoff efter fiaskot i sprinten. 

Damernas jaktstart börjar klockan 13.00, herrarnas jakstart startar klockan 15.15.

Svenskarnas utgångsläge i jaktstarten

Damer:

13) Elvira Öberg, +47

18) Hanna Öberg, +57

33) Mona Brorsson, +1.23

44) Linn Persson, + 1.41

Herrar:

11) Sebastian Samuelsson, +1.04

19) Jesper Nelin, +1.20

20) Peppe Femling, +1.21

27) Martin Ponsiluoma, +1.28

LÄS MER: Hanna Öberg tog mental hjälp direkt efter loppet 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.