Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya supertalangen: ”Jag är ganska tjurig”

Tilda Johansson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Tilda Johansson.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Hon har haft åktider i klass med systrarna Öberg. 

Och i dag gör jättetalangen Tilda Johansson världscupdebut. 

– Jag är ganska tjurig och har höga mål, säger 21-åringen. 

När det kommer till IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, så har det mesta handlat om Stina Nilsson i inledningen av säsongen. 

Den före detta längdåkningsstjärnan som i mars förra året bestämde sig för att byta sport till skidskytte. 

Nilsson har dock haft en tuff inledning inledning på sitt internationella tävlande som skidskytt. 99, 69 och 48 har placeringarna i IBU-cupen blivit hittills. 

En annan svenska har det dock, lite i skymundan, gått ett helt strålande för. 

21-åriga Tilda Johansson har i sina tre första tävlingar i IBU-cupen på plats tio och fem i de två inledande sprinttävlingarna i tyska Arber och i lördags var hon del i det stafettlag som körde hem en andraplats. 

För det belönades jättetalangen för första gången med i plats i världscuplaget.

– Jag visste att jag hade bra kapacitet. Men att sedan göra tre bra tävlingar av tre möjliga var kanske ingenting jag hade räknat med. Det var lite över förväntningarna, säger Tilda Johansson som efter beskedet att hon blivit uttagen till världscupen lämnade Tyskland och Arber för att bege sig till Antholz i norra Italien. 

Där inleds i dag den sista världscuptävlingen innan VM i februari och det med damernas distanslopp. 

– Jag var inställd på att stanna i Arber en vecka till och tävla i IBU-cupen och blev lite förvånad när beskedet kom. Men jag tycker att det är häftigt att jag får chansen, säger Johansson inför debuten. 

”Jag är ganska tjurig”

Om Tilda Johansson hittills är okänd för de allra flesta har hon redan hunnit göra rejält avtryck. I somras under rullskidskytte-SM hade hon likvärdiga åktider som systrarna Hanna och Elvira Öberg. 

När 21-åringen själv ska beskriva sin succé och talang så är viljan det återkommande 

– Jag vet vad jag vill och vad som krävs. Jag är ganska tjurig av mig och har mycket. Jag ger mig inte förrän jag lyckas med det som jag vill. Och jag har höga mål och drömmar. 

Tilda Johansson kommer från den lilla byn Skorped utanför Örnsköldsvik men sedan två år tillbaka är hon bosatt i Östersund där hon tränat tillsammans med det svenska skidskyttelandslaget. 

”Stina sprider energi”

Inför dagens världscupdebut är Johansson förväntansfull. 

– Det ska bli så himla roligt att få möta de absolut bästa och ser var jag står. Det kommer bli många nya intryck men jag tycker verkligen att det ska blir jätteroligt, säger hon. 

Och även om det var Tilda Johansson, och inte Stina Nilsson eller någon av de andra svenskorna i IBU-cupen, som nu får chansen i världscupen så lyfter hon fram just Stina Nilsson.

– Det är oerhört roligt att hon har kommit till oss, Stina sprider verkligen energi i laget och har en positiv inställning, säger Tilda Johansson. 

Dagens distanslopp för damerna börjar klockan 14.15. 

Svenska startnummer

11) Mona Brorsson (Kl 14.20.30)

26) Elvira Öberg (14.28.00)

40) Hanna Öberg (14.35.00)

43) Linn Persson (14.36.30)

60) Tilda Johansson (14.45.00)

91) Elisabeth Högberg (14.57.00)


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.