Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya jätteskandalen: ”Som en käftsmäll”

Se intervju med Sebastian Samuelsson: ”Vad har mamma sagt egentligen?”
Återigen misstänks ryska myndigheter ha manipulerat provresultat från labbet.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann VM-brons i singelmixedstafett i Östersund.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Återigen misstänks ryska myndigheter ha manipulerat provresultat.

Och antidopingbyrån Wada har startat en ny utredning.

Nu reagerar Sebastian Samuelsson på de nya skandalrubrikerna.

– Det är som en käftsmäll. Man undrar nästan varför man håller på med det här överhuvudtaget, säger skidskytten till SVT. 

Det är den tyske journalisten Hajo Seppelt som kommer med nyheten om de nya misstankarna.

Enligt Seppelt ska den ryska dopingmyndigheten Rusada återigen utredas av den internationella antidopingbyrån Wada, detta efter misstankar om att ryska myndigheter ska ha manipulerat provsvar från labbet i Moskva tidigare under året.

Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, 22, har under flera år kämpat för en ren idrott och vid flertalet tillfällen har han varit starkt kritisk mot Ryssland.

Bland annat bojkottade han världscuptävlingarna i Tyumen förra året.

Samuelsson: ”Som en smäll på käften”

När han nås av de nya misstankarna blir han matt.

– Jag och många andra med mig var väldigt tydliga förra hösten. Vi tyckte inte att man skulle godkänna Rusada igen. De fick komma in i värmen igen och det kändes väldigt konstigt. De här senaste uppgifterna, om de stämmer, visar att man har gett Rusada ett förtroende som man verkligen inte borde ha gjort, säger han till SVT och fortsätter:

– Varje gång det händer en sådan här grej blir det som en smäll på käften. Man undrar nästan varför man håller på med det här överhuvudtaget. Man bedrar och fuskar och stjäl ögonblick från folk som vill göra det här på rätt sätt.

Om uppgifterna stämmer kräver Samuelsson att Ryssland ånyo stängs av från internationella tävlingar.

– Visar det sig att man har manipulerat provsvar så måste ju Rusada och Ryssland bli avstängda igen. Jag ser inte hur man kan låta ryska idrottare tävla och hur man kan tillåta Rusada att göra tester. Nu måste man visa att det här inte är okej och att det krävs ett stort arbete i Ryssland innan man är välkomna igen för den här situationen är ohållbar.