Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya gevärspipan ska hjälpa Bergman i OS

SIKTAR PÅ OS-PALLEN. Efter en strulig fjolårssäsong tänker Carl Johan Bergman ta revansch på OS i Sotji i februari nästa år. I förberedelserna har han bland annat jobbat med skyttet och tillsammans med sin pappa konstruerat en ny pipa.Foto: Christofer Eriksson

OBERTILLIACH. Här är bössan som ska bli Carl Johan Bergmans medaljvapen i OS.

Efter en strulig säsong senast tänker den svenske skidskytten ta revansch i Sotji med ett tyngre vapen.

- Jag prioriterar skyttet stenhårt för att ta mig upp på pallen i Ryssland. Jag har alla möjligheter att hamna där, säger 35-åringen.

SÅ TRÄNAR OCH TÄVLAR DE SVENSKA SKIDSKYTTEHERRARNA FRAM TILL OS

4-19 SEPTEMBER

Höghöjdsläger Obertilliach, Österrike.

-

6-17 OKTOBER

Höghöjdsläger Obertilliach, Österrike.

-

25 OKTOBER-8 NOVEMBER

Snöläger Muonio, Finland.

-

24 NOVEMBER-1 DECEMBER

Världscuppremiär Östersund.

-

6-8 DECEMBER

Världscupen Hochfilzen, Österrike.

-

12-15 DECEMBER

Världscupen Annecy- Le Grand Bornard, Frankrike.

-

3-5 JANUARI

Världscupen Oberhof, Tyskland.

-

8-12 JANUARI

Världscupen Ruhpolding, Tyskland.

-

16-19 JANUARI

Världscupen Antholz, Italien.

-

25 JANUARI-1 FEBRUARI

Höghöjdsläger Antholz, Italien.

-

FOTNOT: OS i Sotji, Ryssland, avgörs 8-22 februari. Svenskarna står med stor sannolikhet över världscupen i Oberhof för att i stället träna på hemmaplan.

Det är en bra bit från Sotji och februarikyla när de svenska skidskytteherrarna startar uppladdningen på rullskidor inför OS.

På hög höjd (1 500 meter över havet som i Sotji) i österrikiska Obertilliach syns inte en flinga snö på de omkringliggande bergen, och temperaturen landar kring 25 svettiga grader i skuggan.

Men det hindrar inte Carl Johan Bergman att tänka på Ryssland och det han - efter att ha varit på prispallen i VM flera gånger - eftertraktar allra mest: En OS-medalj.

Långa samtal

När den mediokra fjolårssäsongen var över (att jämföra med året innan då det bland annat blev två VM-medaljer), hade Bergman flera långa samtal med sin mentale coach, Ulf Karlsson.

Slutsatsen: Inga fler genomklappningar på skjutvallen.

- Jag åkte bra, men sköt bort mig ett antal gånger. Huvudet fungerade inte och jag blev rädd vid varje tillfälle jag ställdes framför de där fem svarta prickarna, säger Bergman.

Han funderade länge på en lösning och kom fram till att vad som behövdes var ett tyngre gevär.

Vikter gör pipan tyngre

Bergman tog hjälp av pappa Lennart, pensionerad ingenjör, och tillsammans konstruerade de en pipa som med vikter är ett halvt kilo tyngre.

Och det är massivt i skidskyttesammanhang.

- Jag har bara haft pipan ett par veckor och det är en extra krydda att jag måste jobba stenhårt för att få allt att fungera. Det gäller att få det automatiserat och förstå att det inte är materialet det hänger på, utan det är i skallen allting sitter, menar Bergman.

Vad betyder ett tyngre vapen på skjutvallen?

- Att jag får en lugnare piprörelse. Ju mindre orolig sådan gör att jag får mer tid när siktet hamnar i pricken.

Fram till Sotji-OS ska han nu leva efter devisen:

- Jag vet vad jag kan, jag vet vad jag gjort. Detta är trots allt mitt fjärde OS och jag känner mig bättre förberedd än någonsin.

Förhoppningsvis är det också medaljreceptet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.