Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet om Stina Nilsson: ”Är jättespänd”

Stina Nilsson debuterar i IBU-cupen nästa helg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Men snart kan det även bli aktuellt att åka i världscupen för Nilsson.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästa helg gör Stina Nilsson sin internationella debut som skidskytt.

Men redan veckan därpå kan hon köra VM-genrepet.

– Det är möjligt om hon gör det bra i IBU-cupen, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

I mars kom beskedet som överraskade en hel skidvärld. Stina Nilsson hade, efter stora framgångar inom längdskidåkning, bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

Kort därefter fick hon en utvecklingsplats i det svenska skidskyttelandslaget. 

Hittills har Stina Nilsson gjort två tävlingar i Sverige som skidskytt, en i Idre och en i Östersund. 

Men nästa helg gör hon sin internationella debut och det i IBU-cupen, nivån under världscupen. 

Innan jul kom beskedet att Stina Nilsson är uttagen till premiären av IBU-cupen i tyska Arber kommande veckoslut. Inför det har Nilsson laddat upp på hemmaplan.

– Jag har fått några bra veckor här hemma i Östersund. Det har varit utvecklande och bra. Jag hoppas att jag är redo för IBU-cupen, säger Stina Nilsson som ser fram emot att få tävla på internationell nivå. 

– Det känns jättekul att få chansen. Det är helt nytt för mig. Jag hoppas att jag får till samma känsla som när jag har gjort det bra här hemma på träningen i Östersund. Jag hoppas att kunna uppnå det, gör jag det kommer jag att vara nöjd. Jag är jättespänd och det ska bli kul att komma i väg. 

”Det är möjligt”

VM i skidskytte avgörs i Pokljuka, Slovenien, med start den 10 februari, innan det väntar ett VM-genrep, världscuptävlingen i italienska Anthloz.

En tävling som Stina Nilsson kan komma att vara aktuell för. 

– Det möjligt. Om Stina gör det superbra i IBU-cupen och någon gör det lite sämre i världscupen då kan det absolut bli ett byte. Men samma sak gäller för Stina som alla andra, hon måste platsa. Vi har en väldigt stark damtrupp, och det är svårt att ta sig in där. Första steget för Stina var att ta en plats i IBU-cupen, och det har hon gjort, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

”Ett stort steg för mig”

Johannes Lukas menar att det finns fler aspekter att ta hänsyn till. 

– Vi kommer följa hur alla svenskar presterar på IBU-cupen, inte bara Stina, och sedan får vi se om vi byter någon åkare. Det finns flera andra tjejer också som är bra. Till exempel Bettan (Elisabeth Högberg) som åkte bra i Kontiolahti. 

– Jag tror att det är ett bra och naturligt steg för Stina att nu, att få testa att köra i IBU-cupen och förhoppningsvis göra några bra tävlingar. Sedan får man se hur framtiden blir, säger Johannes Lukas. 

Stina Nilsson själv vill dock hålla fokus på sin internationella debut nästa helg. 

– Världscupen och VM är absolut ingenting jag tänker på. Mitt fokus nu kommer att vara IBU-cupen, och det känner jag är ett nog så stort steg för mig att ta i min utveckling. Jag blickar inte framåt mer än så, säger Stina Nilsson. 

På måndag reser Stina Nilsson till Tyskland för att tävla i IBU-cupen som inleds på torsdag. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.