Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nu kan jag inte skylla på något”

Sebastian Samuelsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Sebastian Samuelsson går ut först i dagens jaktstart. 

En helt ny situation för den svenske världscupledaren. 

– Jag har bäddat för ett bra läge, säger 24-åringen. 

Den svenska skidskytten Sebastian Samuelsson har öppnat säsongen med två raka segrar i sprint. 

Det gör att han leder den totala världscupen med minsta möjliga marginal, men det innebär också att han för första gången i karriären kommer att gå ut först i en jaktstart. 

18 sekunder tillgodo har Samuelsson före fransmannen Emilien Jacquelin. 

– Jag har inte gjort det förut så det är något helt nytt för mig. Men jag ser väldigt mycket framemot det och det ska bli väldigt roligt att få göra det inför den här publiken, säger Samuelsson. 

Trots att det är en helt ny situation kommer han inte göra något annorlunda. 

– Jag ska göra precis som vanligt, jag kan göra ett sämre lopp än vanligt och ändå vinna så jag ser framemot det, förklarar han. 

Såg stafetten som genomkörare 

Under gårdagens stafett var dock utgångsläget helt annorlunda. När Samuelsson gick ut på sin sista sträcka var Sverige över två och en halv minut efter Norge på en tiondeplats. 

Höll du igen i stafetten med tanke på jaktstarten?

– Nja, men jag kommer nog att kunna åka fortare i jaktstarten.

Samuelsson menar dock att han såg stafettsträckan, där Sverige till slut blev sjua, som en bra genomkörare inför dagens tävling.

– Nu kan jag inte skylla på något utgångsläge, jag har bäddat för ett bra läge, säger han.

Vetle Sjåstad Christiansen, som körde hem stafettsegern för Norge under gårdagen, tror att Samuelsson tänkte en hel del på den kommande jaktstarten. 

– Det kommer att bli en kamp i dag. Jag tror att ”Sebbe” sparade lite på krafterna under sin sträcka på stafetten för att vara stark i jaktstarten, säger han och fortsätter: 

– Han kommer nog att köra hårt från start så det gäller att gå ut och göra hundra procent direkt och hoppas att han bommar. Om jag ska klara av att ta honom måste han nog ha åtminstone en bom mer än jag, säger Sjåstad Christiansen som går ut 31 sekunder efter Sebastian Samuelsson. 

För svensk del har även Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin kvalificerat sig till jaktstarten, de går ut 53 sekunder respektive en minut och 28 sekunder bakom Samuelsson. 

Jaktstarten startar klockan 15.15. 

TV: Sebastian Samuelsson om stafettsträckan 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.