Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norske pampen hoppar av efter jätteskandalen

Anders Besseberg.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/JACOB SCHRÖTER IMAGO SPORTFOTODIENST
Under onsdagen genomfördes en razzia mot IBU:s lokaler.
Foto: GEPA PICTURES/ DANIEL GOETZHABER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Det internationella skidskytteförbundet skakas om av en dopingskandal.

Norske presidenten Anders Besseberg anklagas för att ha mörklagt 65 dopingfall, rapporterar norska VG. 

– Det här är fullständigt okänt för mig, säger Besseberg som samtidigt hoppar av sitt uppdrag så länge utredningen mot honom och IBU pågår. 

Skidskyttets största skandal på länge briserade i går. Österriska Kleine Zeitung rapporterade att polis har slagit till mot IBU:s lokaler i Salzburg. Dopingmisstankar ska ha legat till grund för ingripandet. 

Därefter gick ryske visselblåsaren Grigorij Rodtsjenkov ut i norska NRK och anklagade IBU för att ha hjälpt Ryssland att hemlighålla positiva dopingprov. Den internationella antidopingbyrån Wada bekräftade därpå att polisen även utfört en razzia i Norge. 

I dag fortsätter uppgifterna att välla fram i rapporteringen. 

Dopingskandal i skidskyttet

Norska VG skriver att IBU:s ordförande Anders Besseberg anklagas för att mörklagt 65 ryska dopingfall sedan 2011. Sjutton av de 22 ryssar som senast deltog i världscupen ska ha testat positivt för doping. Och franska Le Monde uppger att Besseberg fått stora summor pengar för att "stötta ryska skidskytteintressen". 

När SportExpressen ringer upp Besseberg slår han ifrån sig anklagelserna. 

– Jag ställer mig helt oförstående. Det talas om över 60 dopingprover som ska ha gömts undan. Det är fullständigt okänt för mig, säger Besseberg. 

– Hos oss är det bara fyra personer som har tillgång till laboratorierna där proverna finns. Jag själv har inte det. Det är vicepresidenten för medicin och tre andra. Som jag förstått är det inte möjligt att man kan ta sig in och ta bort eller ändra prov som lagts in där. 

Besseberg utpekad

– Det är ju Rodtsjenkov som är huvudvittnet. Det var hans vittnesmål som låg till grunden för att IOK stängde av 39 idrottare, men CAS frikände ju 28 av dem. Och de övriga elva fick straffen reducerade. 

När vi pratade med svenske skidskytten Sebastian Samuelsson sa han att han vill se dig utbytt, att du har visat att du inte kan hantera dopingfrågan. Vad säger du om det? 

– Enskilda utövare får ha sina åsikter. Det vill jag inte kommentera. Men jag har sagt att jag inte kommer att ställa upp till omval. Jag har suttit mer än nog. Och jag har sagt till styrelsen att så länge utredningen pågår kommer jag inte att agera som president för IBU. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.