Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska storstjärnan anklagas för doping

Så avgörs skidskytte-VM 2020 • Allt du behöver veta
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Tiril Eckhoff har haft en tuff inledning på VM.

Storstjärnan har inte alls levererat – och nu anklagas norskan för doping av den före detta ryska skidskyttestjärnan Anfisa Reztsova.

– Jag har hört att de snackar skit om mig, säger Eckhoff till TV2.

Inför pågående skidskytte-VM i Antholz ledde Tiril Eckhoff den totala världscupen efter att haft en strålande inledning på säsongen.

Men hittills i VM har det inte alls gått vägen i de individuella tävlingarna för den norska stortstjärnan. 

I fredagens sprint hade Eckhoff hela sex bom och slutade på plats 59. Det innebar att hon gick ut näst sist av alla åkare i dagens jakstart. 

Där lyckades norskan köra upp sig rejält trots det dåliga utgångsläget och kom i mål på 20:e plats.

Efter Tiril Eckhoffs toppresultat och nu svikande formkurva anklagas hon för doping, och det från ryskt håll.

Det är den före detta längd- och skidskyttestjärnan Anfisa Reztsova som i ryska medier ifrågasätter både Eckhoffs och fransmannen Martin Forcades reslutat i vinter. 

– Martin Fourcade är en lysande åkare, en stor talang. Men han får framför allt medicinsk hjälp. Detsamma gäller med de norska åkarna. Jag kan inte tro att Eckhoff helt plötsligt är så överlägsen i spåren annars, att hon kan överträffa konkurrenterna i fem lopp bara så där. Jag tror inte att det är möjligt utan medicinsk hjälp, säger Anfisa Reztsova till Sport.ru och fortsätter.

– Och hur många norrmän har egentligen astma? Det är alltid de här åkarna med astmaproblem som vinner gång på gång. 

”Det är sjukt att hon kan säga så”

Efter dagens jakstart svarade Tiril Eckhoff på dopinganklagelserna.

– Jag har hört att någon snackar skit om mig. Men det är ju trevligt att hon tycker att jag är i bra form. Tyvärr för henne så kan jag säga att jag är så ren som det går att vara. 

– Det är sjukt att hon kan säga något sådant. Hon kan komma och träna med mig och se hur det går till, säger Eckhoff till TV2

Martin Fourcade har kommenterat ryskans utspel på Twitter: 

”Jag hoppas att inte alla före detta idrottare blir galna... Hon har blivit det.”

Anfisa Reztsova deltog i tre OS, hon tog OS-guld 1988 i Calgary som en del av det sovjetiska stafettlaget. Vid OS i Albertville 1992 tog Reztsova guld i sprintdistansen i skidskytte och vid OS i Lillehammer 1994 tog Reztsova guld i stafett med det ryska skidskyttelandslaget.

 

LÄS MER: Nelin: ”Ett av mina bäst lopp någonsin” 

LÄS MER: Kritiken mot SVT 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.