Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norske OS-hjälten död: ”Blir kall i hela kroppen”

Norska OS-hjälten Halvard Hanevold, 49, död.
Halvard Hanevold efter sin sista tävling 2010. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Halvard Hanevold blev 49 år gammal. Foto: JENS MEYER / AP
Hanevold, i mitten, efter en seger i världscupen i januari 1998.Foto: DAL ZENNARO / EPA ANSA
Helena Ekholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Björn Ferry.Foto: EMMALISA PAULY
Magdalena Forsberg. Foto: YLWA YNGVESSON
1 / 7

OS-hjälten Halvard Hanevold är död, 49 år gammal. 

Nu sörjs norrmannen, som bland annat vann sex OS-medaljer, över hela skidskyttevärlden.  

– Fruktansvärt, jag blir alldeles kall i hela kroppen, säger Magdalena Forsberg.

I många år var Halvard Hanevold en av de stora profilerna inom skidskyttesporten och under 2000-talet var det han och Ole Einar Björndalen som dominerade i Norge.

Han OS-debuterade på hemmaplan i Lillehammer 1994 och avslutade karriären i och med sitt femte olympiska spel – i Vancouver 2010. 

Totalt blev det sex OS-medaljer, varav tre guld, och 16 VM-medaljer för Hanevold, som efter karriären bland annat medverkat i norska ”Mästarnas mästare”.

Nu skriver tidningen Budstikka att Hanevold har gått bort, endast 49 år gammal.

Det är i nuläget oklart vad som orsakat det tragiska dödsfallet och Hanevold efterlämnar fru och två barn.

Helena Ekholm: ”Det känns så konstigt”

Den svenska skidskyttehjälten Helena Ekholm, som delade många aktiva år tillsammans med Hanevold, tog emot beskedet från Norge med bestörtning.

– Jag blev chockad, naturligtvis. Jag träffade honom senast på VM i Östersund där han jobbade som expert för NRK. Det här är alldeles för tidigt, säger Helena Ekholm.

Helena Ekholm, då Jonsson, under OS i Vancouver 2010. Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

SVT-experten minns en stor idrottare, som alltid hade ett leende på läpparna.

– Som person var han alltid lika glad och trevlig. Det här känns så konstigt för han har liksom alltid funnits där inom skidskyttet. Jag kommer ihåg från OS i Vancouver som var hans sista, han var som en pappa för alla andra skidskyttar.

Ekholm fortsätter:

– Han fick stå lite i skuggan av Ole Einar Björndalen, men det är bara att titta på hans meritlista. Herregud, den säger allt.

Svenska skidskytten Sebastian Samuelsson tävlade aldrig mot Hanevold, men träffade norrmannen i hans roll som expert på NRK.

”Hemskt tråkiga nyheter. En fantastisk idrottsman som jag fått äran att springa på i hans kommentatorsjobb. En trevlig person som kommer bli saknad av många”, hälsar Samuelsson via sms.

Björn Ferry: ”Vilken chock”

Björn Ferry tävlade i flera år mot Hanevold och stod norrmannen nära. 

– Vilken chock. Jag träffade honom i Oslo för bara några månader sedan. Han åkte skidor då och verkade fullt frisk, säger Ferry.

Den svenska OS-hjälten har haft nära kontakt med Hanevold även efter karriären, genom deras expertjobb i tv-branschen. 

– Det är en av de personer jag har haft mest att göra med efter karriären. Vi har träffats regelbundet och suttit och snackat om aktier, placeringar och politik. Vi satt ofta kvar i matsalen, själva, och diskuterade om allting utanför idrotten. Vi pratade nästan aldrig skidskytte, säger han.

Björn Ferry minns Hanevold för hans vilja att alltid vara perfekt förberedd inför tävlingar, och att aldrig kompromissa med detaljer.

– Man brukar prata om idrottare som Gunde Svan, som var extremt noggrann med sina stavspetsar. Hanevold tog det där till helt ny nivå, säger han.

”Han var en av de allra största”

I skidskytte vill utövarna komma så nära tävlingsmoment som möjligt i träning, och simulerar därför tävlingar för sig själva, fast man skjuter med gevär utan laddning.

Ferry berättar att de svenska skidskyttarna brukade stå i hotellkorridoren och låtsasskjuta mot pricktavla, iklädda mjukisbyxor.

Men inte Hanevold.  

– Han tog på sig skiddräkt, nummerlapp, stavar och skidorna. All utrustning. Så stod han i hotellkorridoren och ”torrklickade”. Allting för att göra det så tävlingslikt som möjligt, säger Ferry.

Björn Ferry vann OS-guld i Vancouver, som blev Hanevolds femte och sista olympiska spel.Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Han fortsätter:

– I Östersund köpte han pingisrack och tog bort gummit och satte det på armbågarna för att få bättre grepp på skjutvallen. 

– När andra hade med sig två-tre par pjäxor på träningsläger så kom han med en hel hockeybag. Han hade flera varianter av exakt samma modell men även andra modeller. Och till startfållan hade han med sig tre par stavar. Allt som gick att förbereda, det förberedde han.

Ferry minns sin före detta kollega och skidskyttevän med värme.

– Han var en vänlig person. Inga divalater. Han gillade att tävla, och det var inget konstigt med det. Och så var han alltid nyfiken. Efter tävling så körde han ofta testcykel för att varva ner. Vi svenskar brukade bara ta en kvällspromenad. Jag sa till honom att: ”det är viktigt att skölja ur benen”. Då blev han fundersam. Vad man än sa, så kunde han ta det på största allvar.

Ferry avslutar:

– Som skidskytt var han en av de allra största. Alla OS-guld och VM-guld visar vilken mästerskapsåkare han var.

Magdalena Forsberg: ”Blir alldeles kall”

Den fyrfaldiga Jerringprisvinnaren och skidskytteikonen Magdalena Forsberg har svårt att förstå att expertkollegan är borta.

– Jag blev alldeles kall när jag hörde det, jag rös i hela kroppen. Så fruktansvärt. Vi tävlade ju ihop i många år och sen träffades vi i jobbet som expertkommentatorer, säger hon.

Hon minns en tävlingsmänniska utöver det vanliga.

– Han var otroligt framgångsrik och väldigt ambitiös. Alltid glad, men lämnade ingenting åt slumpen. Det gällde i jobbet som kommentator också, han var alltid lika påläst, säger ”Magda” och avslutar:

– Han var en sådan som man kunde prata länge med. Jag tänker på hans familj nu... han verkade vara så lycklig med sin fru och två barn. De brukade följa med på skidskyttet ibland när han kommenterade. Det är så tragiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.