Norska oron: ”Känns som en ond spiral”

Ingrid Landmark Tandrevold.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marte Olsbu Röiseland.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elvira Öberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Elvira Öberg.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND.  Endast en pallplats och svag åkning i spåret. 

De norska skidskyttedamerna letar nu förtvivlat efter formen. 

– Det är tungt och jag vet inte riktigt vad det beror på, säger Marte Olsbu Röiseland.

De svenska skidskyttedamerna har inlett säsong med två pallplatser. Först vann Hanna Öberg söndagens sprint efter fullt skytte och stabil åkning. 

Och under torsdagen följde lillasyster Elvira Öberg upp succén med att bli tvåa i den sprint som ligger till grund för lördagens jaktstart. Öberg sköt visserligen två bom, men farten i spåret gjorde att 22-åringen bara var 12,5 sekund efter segraren Lisa Theresa Hauser, Österrike. 

Tyngre har det däremot gått för konkurrenterna i Norge. 

På tre tävlingar har de norska damerna endast en pallplats och det efter Marte Olsbu Röiselands tredjeplats i söndagens sprint. 

Efter torsdagens sprint, där bästa norska blev Ida Lien med en nionde plats, letar stjärnorna förtvivlat efter bättre prestationer. 

– Jag är inte i den fysiska form som jag hade hoppats, säger Ingrid Landmark Tandrevold.

– Jag känner mig förtvivlad. Jag vet vad jag gör fel på skjutvallen men jag klarar inte av att få till de förändringar som behövs. Och så blir jag extra förtvivlad när jag vet att jag behöver skjuta bra eftersom jag inte är i bra fysisk form. 

Förtvivlade för de dåliga resultaten

Förra årets suverän, Tiril Eckhoff, hade till mångas förvåning startnummer 111 i torsdagens sprint. Detta till följd av den svaga säsongsinledningen. 

– Det går trögt i spåret, och jag vet inte riktigt varför. 

Marte Olsbu Röiseland som tagit de norska damernas hittills enda pallplats, blev tolva i torsdags. Och menar att var känslan helt annorlunda. 

– Jag är lite överraskad att det svänger så snabbt från en sprint till en annan, sist hade jag en bom och blev trea och nu detta, jag är chanslös, förklarade hon efter torsdagens lopp. 

Och hon har inget svar på varför.

– Jag tycker det är märkligt. Det kändes bra, ändå blir jag inte bättre placerad än så här, det är tungt och jag vet inte riktigt vad det beror på. Det var likadant förra helgen. Det börjar kännas som en ond spiral, säger Olsbu Röiseland.

”Vi är ganska sugna på revansch”

Under lördagen är det dags för jaktstart, där Elvira Öberg bland annat går ut som tvåa. Då hoppas norskorna slå tillbaka. 

– Jag hoppas att vi har några ess i rockärmen framöver, säger Olsbu Röiseland. 

– Efter den starten vi haft så är vi norskor ganska sugna på revansch, vi har inte direkt visat oss från vår bästa sida under tävlingarna i Östersund.

Damernas jaktstart startar 13.00 under lördagen. 

TV: Se höjdpunkterna från damernas sprint

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.