Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska ilskan: ”Sverige kommer billigt undan”

Peppe Femling sköt på fel bana under lördagens stafett.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
NRK:s expertkommentator Ola Lunde.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Norska stjärnan Tarjei Bö.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Peppe Femling sköt på fel bana och kaos bröt ut i herrstafetten.

Sverige fick en straffrunda, men klarade sig undan ytterligare påföljder.

Nu vill Norge se att reglerna ändras.

– Det kan inte gå ut över laget som blir drabbat, säger Tarjei Bö till NRK

Herrstafetten i Rupholding bjöd på stor dramatik redan på det andra skyttet. Sveriges Peppe Femling började skjuta på fel bana innan han insåg sitt misstag och bytte till rätt skjuttavla.

– Jag fattar ingenting. Vi kommer in på ett långt led och det blev kaos. På något sätt kopplade jag att det blev bana 18 och inte 17, sa Peppe Femling till SVT efter sträckan. 

Sverige fick en straffrunda. Men innan Femling bytte till rätt bana hann han träffa ett par skott på norrmannens Aleksander Fjeld Andersens tavla.

Norge fick två straffrundor och var hjälplöst sist efter första sträckan. I mål fick Norge två minuters tidsavdrag vilket tog dem upp till sjundeplats. 

Nu höjs röster i Norge för att reglerna ska ändras.

– Jag tycker de (Sverige) kommer väldigt billigt undan. Regelverket är utdaterat, säger NRK:s expertkommentator Ola Lunde. 

Norska kravet: Ändra reglerna 

Han får medhåll av den norska landslagsåkaren Tarjei Bö. Bö tävlade inte i Rupholding. Han är på höghöjdsläger inför OS tillsammans med de andra norska OS-åkarna.

– Om en åkare skjuter på fel bana måste det införas ett tidsstraff. Det kan inte gå ut över laget som blir drabbat, säger Bö.

– Jag förväntar mig att IBU tar tag i det och ändrar reglerna, säger han. 

Tarjei Bö får medhåll av lagkamraten Sturla Holm Laegreid.

– Det är helt klart väldigt tråkigt när något sådant händer. Vi vill inte att det ska hända när vi tävlar om OS-medaljer, säger Holm Laegreid. 


TV: ”En fadäs – händer inte ofta”

Peppe Femling sköt på fel bana och orsakade kaos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.