Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan: ”Som att få en kniv i ryggen”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Det har stormat kring den norske kometen Sturla Holm Laegreid. 

Den ryske före detta skidskytten Dmitry Vasilyev antydde till den ryske hemsidan Sportsdaily.ru att Laegreid är dopad. 

Uttalandet fick Norges skyttetränare Siegfried Mazet att gå i taket, enligt NRK.  

– Jag har inga ord. Jag blev så besviken, säger han till den norska tidningen. 

Norska skidskytten Sturla Holm Laegreid har tagit enorma kliv det senaste året. Under vintern var han nästintill ostoppbar. Detta har väckt reaktioner, och frågor, hos den ryske före detta skidskytten Dmitry Vasilyev. I en intervju med den ryske hemsidan Sportsdaily berättar Vasilyev om sina dopningsmisstankar. 

– Det är svårt för mig att bedöma vad som fick honom att gå från att vara medelmåtta till att bli en stjärna. Det dyker upp frågor som jag vill ha svar på. Huvudfrågan är: när slutar detta överväldigande firande av medicinska undantag? Vi vet att de sjukaste människorna på den här planeten är norska skidåkare och skidskyttar, och de vinner oändligt mycket, säger Vasilyev enligt webbplatsen.

Uttalandet har väckt starka reaktioner i den norska tränarstaben. Skyttetränaren Siegfried Mazet svarade via Twitter. 

”Att anklaga Sturla Laegreid eller någon annan idrottare för doping som jag hade/har hand om, är förolämpande för mitt arbete. Dmitry Vasilyev, när du är från ett land som har det förflutna som det har är det bättre att hålla tyst. ”, skriver han. 

Under den första landslagssamlingen för skidskytteherrarna passade Mazet på att utveckla sitt resonemang kring ryssens uttalande.

– Det förolämpade både mig och det arbete vi gör med det norska laget. Först och främst känner jag med Sturla. Han har väldigt snabbt och bra tagit sig till en ny nivå i världscupen och sedan säger någon att det är något ”fel”. Det är bara dumt, sa han enligt NRK.  

Sturla Laegreid om anklagelserna

Skyttetränare berättade hur han själv hjälpt Ryssland att bli ett land att lita på, efter deras senaste dopingföreteelser. Han tyckte att det var viktigt att de stora nationerna, där han räknade in bland annat Norge och Frankrike, gav ryssarna en chans till. Därför sved uttalandet från Vasilyev extra mycket.

– När så dumma saker dyker upp känns det som att jag får en kniv i ryggen. Det är som att säga till unga idrottare i Ryssland att du inte kan bli så bra på kort tid utan doping. Det är vad det betyder mellan raderna, tillade Mazet. 

Laegreid själv hade en mjukare attityd till dopingmisstankarna.

– Det var lite obehagligt att anklagas för något sådant när jag inte har något medicinskt undantag eller liknande. Men det är förmodligen många som undrar hur det är möjligt att bli så pass bra på ett år, och det undrar jag också, så jag förstår att det finns människor som blir misstänksamma, sa han till NRK.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.