Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan: ”Jag är chockad - för jävligt”

Tiril Eckhoff.Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Eckhoff under OS i Sydkorea 2020. Foto: BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ACTION PLUS IMAGO SPORTFOTODIENST

Den franske landslagsledaren Stéphane Bouthiaux uppmanar flera skidskyttar att gå ner i vikt.

Ord som får Tiril Eckhoff att gå i taket.

– Jag blir chockad. Det är för jävligt, säger den norska stjärnan till NRK. 

Frankrikes skidskyttechef Stéphane Bouthiaux är i blåsväder efter sitt senaste uttalande.

I en intervju med NRK sa Bouthiaux tidigare under hösten att  han uppmanat flera av sina skidskyttar att gå ner i vikt inför kommande säsong.

– Vikten är väldigt viktig inom all konditionsidrott. Det är individuellt och det är inte så att det är snack om mycket, mellan två och fyra kilo, sa han och fortsatte:

– Det är inte så unga tjejer och vi måste vara tydliga med de här sakerna. Vi har bara frågat dem om de kan försöka vara försiktiga med vad de äter och det handlar mer om deras livsstil än om något som ska ske över två månader.

Stéphane Bouthiauxs ord lämnas inte okommenterade. 

Den norska stjärnan Tiril Eckhoff, 29, tror knappt sina öron när hon får höra om fransmannens utspel.

– Det är över gränsen. Det är för jävligt, säger hon till NRK. 

Tiril Eckhoffs svar: ”Är chockad”

Norskan, som har vunnit fem medaljer i OS och som tog hem tre medaljer under VM i Östersund förra vintern, är minst sagt kritisk efter Bouthiauxs uttalande.

– Jag blir lite chockad över att en tränare som har så mycket makt kan påverka en grupp med unga tjejer. Tänk vilka konsekvenser det kan få i framtiden.

Enligt Bouthiaux har de i det franska landslaget en överenskommelse att ledarna ska säga ifrån om de tycker att något är fel med utövarnas kosthållning och att det inte är en stor grej.

– Som man i den ställningen tycker jag att det är ganska drygt att säga så, att han vill få åkarna att bli smalare, men samtidigt säger han att det inte finns ätstörningar i hans lag. Det är ju många som säger att ätstörningar inte existerar inom toppidrotten. Det gör det ju. Det är bara att titta på vår världscup så ser man ett par röda flaggor, säger Tiril Eckhoff.