”Han har förstört sporten, men jag är inte förvånad”

Anders Besseberg
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/JACOB SCHRÖTER IMAGO SPORTFOTODIENST
Olle Dahlin.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Hårda anklagelser riktas mot den tidigare IBU-presidenten Anders Besseberg. 

Enligt en ny granskningsrapport misstänks han för att ha mutats av ryska ledare med prostituerade, lyxklockor och jaktresor i Ryssland – för att dölja rysk doping. 

Besseberg nekar till samtliga anklagelser genom sin advokat, enligt norska NRK. 

”Fuck you Mr Besseberg”, skriver den svenska stjärnan Sebastian Samuelsson på Twitter.  

Det stormar kring den tidigare presidenten för det Internationella skidskytteförbundet (IBU). Anders Besseberg har genom åren anklagats för korruption och för att hjälpa det ryska laget att dölja doping. 

Sedan 2018 har den österrikiska och norska polisen undersökt anklagelser om doping, bedrägeri och grov korruption inom IBU. 

I dag presenterade IBU:s oberoende utredningskommitté (ECR) en rapport med en lång lista av kritik, bevis och anklagelser mot Anders Besseberg. 

Kommissionen har kommit fram till att Besseberg, som tjänstgjorde som president mellan åren 1993 till 2018, inte hade något intresse för att skydda sporten från fusk. Norrmannen sägs också ha brutit mot flera interna regler och etiska riktlinjer. 

Anklagas för att ha mutats med prostituerade 

Rapporten är skriven på 200 sidor och har behandlat 70 000 dokument och elektroniska filer och menar att mycket tyder på att Besseberg har låtit sig mutats av ryska ledare med gratis prostituerade, lyxklockor och jaktresor i Ryssland. 

Norska NRK var i kontakt med Besseberg under onsdagskvällen. Han ville inte kommentera anklagelserna, men hänvisade till sin advokat, Norbert Wess. Advokaten har läst rapportens innehåll, men känner inte bilden den ger. 

– Jag vill betona att polisutredningen fortfarande pågår, att inga anklagelser har gjorts och att Besseberg förnekar alla anklagelser som har kommit från myndigheterna och IBU-kommissionen, säger Wess. 

Presidenten: ”Jag är chockad”

Rapporten målar en bild av att Besseberg inte har gjort sitt bästa för att hålla sporten ren från doping, samt att han har givit det ryska laget fördelar. 

- Vi tror att Besseberg har brutit mot reglerna för att skydda och gynna ryska intressen. Det finns ett mycket tydligt mönster där, säger mannen bakom rapporten, Jonathan Taylor, till NRK.

Besseberg tar även avstånd från dessa anklagelser genom sin advokat. 

Olle Dahlin, nuvarande president för IBU, kommenterar anklagelserna mot norrmannen. 

– Vi är chockade över felaktigheterna som beskrivs i kommissionens rapport. Men vi är tacksamma över att det har förts fram i ljuset, säger han. 

Sebastian Samuelsson skriver ”Fuck you Mr Besseberg”Twitter och lyfter fram att han inte förvånad genom att hänvisa till en nästan tre år gammal intervju med SVT där han säger:

”Ytterst allvarligt”

– Jag tror tyvärr att det är en hel del korruption, att det är pengar inblandat. 

I ett sms till SportExpressen utvecklar Sebastian Samuelsson sin kritik mot den förre IBU-presidenten Anders Besseberg:

”Jag är mest förbannad för hur mycket Besseberg har förstört för sporten jag älskar. Men jag är inte heller förvånad över vad man kommit fram till.”, skriver Samuelsson.

Den tidigare landslagsåkaren Sofia Domeij, nu ordförande i Svenska skidskytteförbundet, ser nyheten som allvarliga för sporten. 

– Det är chockerande och ytterst allvarligt. Det ger en tydlig insikt i hur viktigt det kontinuerliga arbetet med idrottens värdegrund och good governance är både nationellt och internationellt, säger Domeij i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.