Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norrmannen tog första guldet – på sista dagen

Hanna Öberg har haft fjärdeplatser och stolpe ut under VM i skidskytte. Men på söndagen kom ett brons i masstart. Bilder från Dagbladet.
Johannes Thingnes Bö
Foto: SVT
Foto: SVT

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Äntligen, för Johannes Thingnes Bö.

På VM:s sista dag kom norrmannens första individuella guld när han krossade fältet i herrarnas masstart.

Svenskarna? 

Jesper Nelin var bäst på 19:e plats.

Johannes Thingnes Bö har inte fått till det i de individuella VM-tävlingarna.

Förrän på VM:s sista dag.

För i den avslutande masstarten var norrmannen förkrossande överlägsen.

Inte nog med att han åkte snabbast i spåret, han var också den ende som sköt fullt, 20 av 20 skott, och kunde kvittera ut sin första individuella guldmedalj för mästerskapet.

Svenskt fiasko

Fransmannen Quentin Fillon Mailet knep silverpengen, 42 sekunder bakom Thingnes Bö, och bronskampen blev en uppgörelse mellan Emilien Jacquelin och Tarjei Bö.

Där var fransmannen starkare och när han satte in sin attack kunde inte storebror Bö svara.

Fyra svenskar kom till start av totalt 30 startande: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Peppe Femling och Jesper Nelin. 

Där blev Jesper Nelin bäst med en 19:e plats efter fyra bom. Peppe Femling blev 22:a, Sebastian Samuelsson 27:a och Martin Ponsiluoma näst sist på plats 29.

– Det är inte bra. Framförallt skyttet är riktigt dåligt, säger SVT:s expert Helena Ekholm.

Martin Ponsiluoma:

– Andra skyttet förstörde allt. Då gick luften lite ur mig. Men det var skönt att inte komma sist, säger Ponsiluoma.

– Jag tycker jag får till många fina lopp under VM, det kanske är någon bom för mycket för framskjutna placeringar. Men i övrigt stabilt förutom i dag, säger han.

Sebastian Samuelsson var helt slut.

– Det var soppatorsk i dag, säger Sebastian Samuelsson.

”Slåss en bit”

Landslagschefen Anders Byström om de svenska herrarna:

– Killarna var trötta i dag, men jag är stolt över att vi får med fyra herrar här även om vi inte har toppen. Sebastian hade soppatorsk, det syntes. Jesper krigar på bra, han är med Fourcade och slåss en bit. Peppe gör kanske den bästa insatsen i dag, särskilt med tanke på den tunga stafetten i går. Martin hade alldeles för många bom, ingen rolig uppgift, säger Byström.

Norska hånet – nu fick han en egen medalj

Johannes Thingnes Bö var kaxig tidigare under VM när det gick trögt för Sverige. På söndagen tog han sitt första individuella guld det här mästerskapet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.