Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norges oro inför VM: ”Det ser inte bra ut”

Tiril Eckhoff.
Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Marte Olsbu Röiseland.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/CHRISTIAN HEILWAGEN WWW.IMAGO-IMAGES.

De dominerade fullständigt förra säsongen. 

Nu är läget betydligt mer bekymmersamt när det kommer till stafetter för de norska skidskyttedamerna. 

– Vi har misslyckats och kan knappast kalla oss favoriter, säger Marte Olsbu Röiseland. 

Förra säsongen vann de norska skidskyttedamerna samtliga stafetter i världscupen och på VM i Antholz tog de hem guldet. 

Den här säsongen har det dock gått betydligt sämre.

Norge har bara varit på pallen en enda gång i hittills i världscupen. De norska damerna vann stafetten i Hochfilzen, Österrike, innan jul, men för övrigt har de fina placeringarna uteblivit. 

Om Norge dominerade totalt förra säsongen så är läget helt annat nu. 

I säsongens första stafett slutade Norge åtta, i Oberhof efter jul kom man sjua och i VM-genrepet i Antholz i söndags blev man sexa. 

Och detta samtidigt som de norska damerna imponerar individuellt. Marte Olsbu Röiseland leder den totala världscupen före landsmaninnan Tiril Eckhoff. 

– Det är svårt att förstå varför det är så. Men det har verkligen inte fungerat i stafett för oss i år. Det är som att det knyter sig när vi är ett lag. Vi har misslyckats som lag så här långt, säger Olsbu Röiseland. 

”Det vi kämpar med”

Tiril Eckhoff har stått för strålande prestationer individuellt men i stafett har hon varit den norska som har haft allra störst problem. 

I Kontiolahti drog Eckhoff på sig hela sex bom i stafetten, i Oberhof blev det också sex bom. I den sista stafetten innan VM i söndags i Antholz åkte Eckhoff på fyra bom.

– Många förväntar sig att vi ska vinna. Vi hade ett bra lag förra säsongen, och det har vi nu också. Men det är små marginaler i skidskytte. Och det är det vi kämpar med just nu, att hamna på rätt sida igen, säger Eckhoff. 

”Det ser inte bra ut”

Efter förra säsongens stafettsuccé i världscupen och guldet på VM är det många som på förhand har trott att Norge ska försvara sitt guld på VM i Pokljuka som inleds den 10 februari. 

Men med säsongens resultat hittills i bagaget menar Marte Olsbu Röiseland att Norge har problem som lag. 

– Det har inte sett bra ut. Vi kan knappast skryta och kalla oss favoriter. Men jag hoppas att vi kan få det att fungera bättre på VM. Jag tror att både vi och Sverige kan vara som bäst då, säger Marte Olsbu Röiseland. 

Sverige har varit på pallen tre av fyra stafetter den här säsongen. I säsongspremiären i Kontiolahti vann man stafetten. I Hochfilzen och Oberhof slutade Sverige trea. Och i söndagens VM-genrep i Antholz slutade Sverige på en sjundeplats. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.