Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge lämnar in protest – efter mattkaoset i VM

Mattan var upptagen för Tarjei Bö.
Foto: SVT
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

POKLJUKA. Tarjei Bö,32, skulle skjuta för andra gången i herrarnas masstart. 

Då fick norrmannen vända för att någon tog hans matta. 

Nu lämnade Norge in en protest - som senare avslogs. 

– Tråkigt att såna saker händer, säger Bö.  

Norge hade fem skidskytte-herrar till start när den sista tävlingen på VM i Pokljuka skulle avgöras. 

Tarjei Bö var en av dem och efter första skyttet var han med i tät på masstarten. Men när han skulle lägga sig för att skjuta sitt andra liggande skytte blev det turbulens.

Artem Pryma från Ukraina och Tarjei Bö hade siktet inställt på samma matta. Något som tvingade Bö att vända om på skjutvallen. 

Det fick Norge att lämna in en protest. 

– Vi kom in två stycken samtidigt och så är reglerna så den som är först in ska få mattan. Men så var vi båda inställda på samma matta och så blev det en liten krock, säger Tarjei Bö och fortsätter: 

– Jag blev lösningsorienterad och hittade en ny matta. Så vi får se om jag får en belöning för att jag var snäll. 

”Tråkigt”

Norrmannen bommade ett skott i den serien och förhoppningen om att ta första individuella VM-medaljen på mästerskapet minskade rejält. 

– Jag hade kanske kunnat vara med i täten även efter den skjutningen, det är det som gnager nu. 

Väl i mål, med två bom totalt, var Tarjei Bö sexa. Drygt 20 sekunder från pallen. 

– Tar jag bort sekunderna jag tappar så kanske jag är fyra totalt. Det är tråkigt att det ska få hända. Nu vet jag inte om jag var bra nog, det blir bara massa frågor efter något sånt här.

Du var förbannad när du åkte i mål? 

– Ja, det var jag. Du går igenom loppet och så vet du inte hur det hade gått och om du hade haft något att säga till om i kampen om medaljerna. Det är tråkigt att såna saker händer. 

Hur är det nu?

– Det är lugnt. Men det är trist. Det var sista chansen till en medalj. Och det grämer mig såklart när jag lämnar VM utan individuell medalj. 

Protesten som Norge lämnade in diskuterades hos juryn, men efter att man hört både Artem Pryma från Ukraina och Tarjei Bös versioner avslogs den. Det innebär att Tarjei Bö slutade på en slutlig sjätteplats. 

Jesper Nelin: ”Det blir lite känsligt här efteråt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.