Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobbade längdlandslaget – nu klar för skidskyttarna

Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Han har i två omgångar varit tränare för svenska längdlandslaget – och tackade så sent som i våras nej till en tredje runda.

Efter SportExpressens avslöjande bekräftar nu svenska skidskytteförbundet att Ola Ravald gör som Stina Nilsson – och förstärker skidskyttelandslaget.

Där kommer han jobba som tekniktränare.

– Jag har följt svenskt skidskytte över tid så det ska bli roligt, säger Ravald i ett pressmeddelande.

Ola Ravald har under i stort set hela 2000-talet haft en position som en av Sveriges mest respekterade skidtränare.

Och meriterna är omfattande.

* Ravald var tränaren bakom det ”svenska sprintundret” 2006 då Björn Lind & Co orsakade ett medaljregn under OS i Turin.

* Ravald har sedan dess tränat såväl det kinesiska längdlandslaget som det norska skidskyttelandslaget innan han 2016 åter tog en tränarroll i det svenska herrlandslaget i längdåkning.

* Ravald är personlig tränare till Linn Svahn som senaste vintern sensationellt vann den totala sprintcupen.

Kommer arbeta parallellt

I samband med omorganisationen av längdlandslaget kontaktades också Ola Ravald av landslagsledningen om att ingå i tränarstaben.

– Men jag tackade själv nej i ett ganska tidigt skede, sa Ola Ravald då.

Kort efter SportExpressens avslöjande bekräftade skidskytteförbundet att Ravald tackat ja till att bli tekniktränare för skidskyttelandslaget, där bland annat Stina Nilsson, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson ingår.

– Det är så många detaljer som är avgörande i skidskytte att det är viktigt att kunna arbeta effektivt och välorganiserat med alla delar, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo i ett pressmeddelande.

– Jag har följt svenskt skidskytte över tid så det ska bli roligt, säger Ravald i en video på förbundets youtubekanal.

Ola Ravald: ”Jag får hela kakan”

Ravald blir tekniktränare för skidskyttelandslaget och kommer fortsätta jobba parallellt med juniorerna på Östersunds skidgymnasium.

– Det är spännande att följa de unga åkarna. Sedan tycker jag det är kul att jobba med de bästa. Att jag får hela kakan nu känns roligt för min del, säger han.

Ola Ravald redan påbörjat sitt nya jobb och observerat skidåkarna under ett pass.

– Det var en bra start. Jag har inte koll på alla än, nu i början handlar det om att se hur de rör sig, vad de är bra på och vad de kan utveckla.

Ola Ravald kommer parallellt också att fortsätta som personlig tränare för Linn Svahn i längdlandslaget.


LÄS MER: Pichler: ”Stina kan tjäna väldigt mycket pengar nu”Stina Nilsson: ”Vaknar och vill peppra skott”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.