Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stinas revansch – tog första topplaceringen

Succé för Stina Nilsson – trea i sprinten i Östersund
Stina Nilsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I går var det kaos för Stina Nilsson. 

Men i dagens skidskyttesprint tog 27-åringen revansch när hon bara hade en bom och slutade trea. 

– Jag är mycket nöjdare i dag, säger Stina Nilsson.

I morgon väntar en ödesdag för nyblivna skidskytten. 

I mars kom nyheten som överraskade en hel skidvärld. Efter stora framgångar i längdskidåkning hade Stina Nilsson bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

27-åringen har sedan dess tillhört det svenska skidskyttelandslaget och tränat tillsammans med de andra landslagsåkarna. 

Och i mitten av november gjorde Nilsson sin tävlingsdebut som skidskytt under Sverigepremiären i Idre. Där blev det en elfteplats i sprinten och i kortdistansen slutade   hon på plats 27. 

Efter det stod Stina Nilsson dock utan tävlingar i över en månads tid. Alla tävlingar i Sverige ställdes in på grund av coronapandemin och IBU-cupen, nivån under världscupen, sköts fram till efter nyår. 

Men i går var Stina Nilsson tillbaka på startlinjen under en observationstävling i Östersund. Nilsson hade det dock tufft i sprinten, hon slutade på plats 13 av 20 åkare efter att ramlat efter det sista skyttet och sedan också kört fel på upploppet. 

Första felfria

I dag fick dock Stina Nilsson dock en ny chans när det återigen var dags för sprint i Östersund.

Och då gick det betydligt bättre.

Nilsson åkte på en bom i det första liggande skyttet men sköt sedan fullt i det stående skyttet. Det gav henne en tredje plats i skidskyttesprinten i Östersund, 42 sekunder efter segrande Elisabeth Högberg.

Det fulla skyttet i stående är Stina Nilssons första felfria serie i tävlingssammanhang.

– Jag är mycket nöjdare i dag, framför allt med skyttet. Det var väldigt skönt att lämna vallen efter en nolla i stående. Det kan inte bli så mycket bättre där, säger Nilsson.

Åkformen lämnar dock ett frågetecken.

– Den fysiska känslan är inte jättebra, jag hoppas att jag kommer vara lite piggare i januari, säger Nilsson.

Besked i morgon 

De två sprinttävlingarna kommer att ligga till grund för om Stina Nilsson blir uttagen till IBU-cupen eller världscupen efter nyår. 

I går uttalade sig svenska skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo till TT om förutsättningarna för Stina Nilsson. 

– Vi kommer lägga ihop hennes prestationer här i Östersund med annat vi sett under träning och ta ett beslut efter tävlingen på måndag. Beslutet meddelar vi dagen efter, säger Anna-Maria Uusitalo.

Stina Nilsson har tidigare sagt till SportExpressen att hon har förhoppningar om att bli uttagen till IBU-cupen. 

– Jag hoppas att jag kommer få köra IBU-cupen. Världscupen ligger längre fram tiden. 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Därför är folk nyfikna på privatlivet” 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

Stina Nilssons dramatiska lopp – ramlar och kör fel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.