Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mina tankar är hos honom och familjen”

Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus efter hjärtattack
Magdalena Forsberg.Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Helena Ekholm.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under måndagsförmiddagen kom beskedet att den legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 65, drabbats av allvarliga hjärtproblem

Ett besked som chockade svenskarna som haft Pichler som tränare. 

– Mina tankar är hos Wolfgang och hans familj, säger Magdalena Forsberg som nådde stora framgångar med Pichler som coach. 

Den legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus i Tyskland. Han drabbades av allvarliga hjärtproblem i samband med ett cykelpass nära hemorten Ruhpolding i Tyskland under helgen. 

Den 65-årige Pichlers tillstånd anses vara allvarligt, men stabilt. Det meddelade SOK, Sveriges olympiska kommitté, under måndagsförmiddagen. 

Pichler var under många år förbundskapten och tränare för det svenska skidskyttelandslaget och skördade stora framgångar, bland annat med åkare som Magdalena Forsberg och Helena Ekholm. 

Forsberg: ”Önskar allt blir bra”

När Magdalena Forsberg nås av beskedet om Wolfgang Pichler blir hon berörd: 

– Mina tankar är hos Wolfgang och hans familj. Jag önskar att allt blir bra och håller alla mina tummar, säger Forsberg som tränades av Pichler under sin storhetstid.

Forsberg vann den totala världscupen sex år i rad (1997–2002) och tog under samma tid 13 VM-medaljer, varav sex stycken guld. 

Och hon har vid ett flertal tillfällen tackat Wolfgang Pichler för sin framgång: 

– Wolfgang var en fantastisk tränare, och utan hans hjälp, engagemang och passion hade jag aldrig lyckats så bra som jag gjorde, har Forsberg tidigare sagt till SportExpressen.

Ekholm: ”Fruktansvärt”

Även Helena Ekholm, som också hon nådde stora framgångar med Pichler, är skakad av sjukdomsbeskedet om sin forne coach. 

– Oj vad fruktansvärt. All styrka till Wolfgang och hans nära. Ja håller alla tummar för att han återhämtar sig på bästa sätt, säger Ekholm. 

Wolfgang Pichler slutade som tränare för det svenska skidskyttelandslaget efter säsongen 2019. Under 20 års tid hade Pichler en nyckelroll i svenskt skidskytte. 

Tysken, som bor i den klassiska skidskytteorten Ruhpolding, är numera anställd av SOK som talangutvecklare i projekt ”olympisk offensiv, med ansvar att förbereda unga vinterolympier för en satsning mot världstoppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.