Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mentala krisdraget bakom succéloppen

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

OBERHOF. På två tävlingar har hon inte bommat ett skott. 

Annat var det innan jul. 

Nu berättar Mona Brorsson om den senaste tiden. 

– Jag har tagit mental hjälp sedan förra veckan och det tycks ha var helt avgörande, säger den 30-åriga skidskytten. 

Mona Brorsson fick en strålande inledning på världscupen. Under premiärveckan i finska Kontiolahti i slutet av november fungerade både skyttet och åkningen bra. 

Brorsson hade bara en bom i det första distansloppet och följde sedan upp med att ta sig igenom två sprinttävlingar med bara en bom i varje tävling. 

Men innan världscupscirkusen lämnade Kontiolahti började skyttet krångla för Mona Brorsson. I jakstarten åkte hon på hela fem bom. 

När världscupen sedan fortsatte till Hochfilzen Österrike saknades fortfarande det riktiga flytet i skyttet för Brorsson. 

Och inte blev det bättre efter jul- och nyårsuppehållet. 

I första sprinttävlingen i Oberhof förra veckan blev det tre bom, Brorsson slutade på plats 61 och missade att ta sig till jaktstarten. 

Efter det agerade Brorsson. 

– Jag kontaktade vår mentala tränare Göran Kenttä. Jag kände att jag behövde ha hjälp och efter det har vi haft kontakt flera gånger via videosamtal. Och det har verkligen hjälpt mig jättemycket, säger Mona Brorsson. 

”Har varit avgörande”

Efter samtalen hem till Sverige den senaste veckan har det vänt för Brorsson. 

I sprinten i torsdags satte hon tio av tio skott. 

Och i dagens stafett var Mona Brorsson felfri igen. 

– Att få skjuta två nollor igen, det känns helt fantastiskt. Jag har knäckt koden. Jag har jobbat med Göran sedan förra veckan och nu kan jag skärpa fokuset igen när jag kommer in på skjutvallen. För mig räcker det inte att komma in och vara 90 procent fokuserad, jag måste vara hundra, säger Brorsson och fortsätter. 

– Jag har fått vissa övningar där det handlar om att hålla fokus. Det kan låta som banala saker men det har verkligen varit avgörande för mig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.