Mardrömsstart sänkte Sverige: ”Något var fel”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. På förhand var Sverige en av favoriterna att ta hem herrarnas skidskyttestafett. 

Men efter en mardrömsstart blev det nattsvart för svensk del. 

– Jag vet inte varför det blir fel, säger Peppe Femling efter att direkt ha dragit på sig en straffrunda.

Förra säsongen var de norska skidskytteherrarna på pallen i samtliga stafetter i världscupen och vann dessutom stafetten på VM.

Men den här säsongen har Norge inte riktigt haft den inledning på säsongen som man hoppats på. Samtidigt som Sebastian Samuelsson har imponerat stort med två raka segrar. 

Inför stafetten snackades det mest om Norge, Sverige och Frankrike. 

Det blev dock en nattsvart svensk stafett. 

Peppe Femling gick förstasträckan och drog på sig en straffrunda redan vid det första skyttet och satte det svenska laget i en svår sits. 

– Det var den sämsta starten man kunde få, säger Helena Ekholm i SVT:s sändning. 

Peppe Femling var besviken efter den tunga starten.  

– Det är inte direkt en drömstart, jag vet inte varför det blir fel. Kanske att det är någon form av anspänning. Det känns väldigt tråkigt. Jag måste verkligen smälta det här nu, säger Femling. 

”Jobbigt utgångsläge”

Femling revanscherade sig något i det andra skyttet och klarade sig undan med ett extraskott men Sverige var långt efter vid den första växlingen. 

Även Jesper Nelin hade det tufft på vallen på sin andrasträcka. 

– Det är så klart ett svårt och jobbigt utgångsläge, det blir alldeles för mycket bom i dag, det är trist. Jag kände knappt avtryckaren i första skyttet, det var i sista stund jag gjorde det och det var tur för annars hade jag dragit skottet i backen, säger Jesper Nelin.

Norge kopplade greppet om stafetten efter starka rundor av bröderna Bö.

Norge vann stafetten

Sverige hade fortsatt problem under Martin Ponsiluomas sträcka och när han växlade över till Sebastian Samuelsson på sistasträckan var det som tia och hela 2,38 efter ledande Norge.

Samuelsson hade precis som lagkamraterna det otroligt tufft på vallen i sitt första skytte och det hjälpte föga att han sköt felfritt i det sista skyttet.

– Det blir för mycket bom för oss som lag i dag. Vi vet att vi kan bättre än det här, vi får bryta ihop nu och så får vi ta det i nästa stafett i stället, säger Samuelsson. 

Sverige slutade sjua efter en straffrunda och hela 15 extraskott.

– Det är en av de sämre dagarna som vi har gjort på vallen, det finns inte så mycket annat att säga. Vi måste rycka upp oss så rejält till jaktstarten, summerar skyttetränaren Johan Hagström. 

Kampen om pallplatserna kom att stå mellan Norge, Ryssland och Frankrike.

Men det var det norska laget som var starkast och vann före Frankrike och Ryssland. 

TV: Peppe Femling om fiaskot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.