Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömsdebuten: ”Det kändes tufft”

Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HARALD DEUBERT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/HARALD DEUBERT WWW.IMAGO-IMAGES.DE

OBERHOF. I dag gjorde Stina Nilsson, 27, sin första internationella tävling som skidskytt. 

Men det blev en mardrömsdebut för Nilsson som bommade hälften av skotten och hade sämst åktid av svenskarna. 

– Jag tror att många förväntar sig mer av mig än vad jag själv gör, säger Stina Nilsson. 

I mars förra året kom nyheten om att Stina Nilsson bestämt sig för att lämna längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. 

Nilsson fick kort därefter en utvecklingsplats i det svenska skidskyttelandslaget. 

Efter det har Stina Nilsson haft två tävlingstillfällen på nationell nivå, Sverigepremiären i Idre i november och en uttagningstävling i Östersund i december. 

Men i dag gjorde 27-åringen sin internationella debut som skidskytt när hon ställde sig på startlinjen i premiären av IBU-cupen, nivån under världscupen, och det i en sprint över 7,5 kilometer. 

Nilsson, som gick ut med startnummer 77, åkte på en bom i det första liggande skyttet och drog på sig en straffrunda. 

Stina Nilsson tog lång tid på sig på skjutvallen, första skyttet tog 47 sekunder.

I det stående skyttet blev det ytterligare fyra bom, och lika många straffrundor, Nilsson åkte dessutom långsamt i spåret.

– I dag kändes det tufft på både skjutvallen och i spåret, och då vet jag att det är svårt i skidskytte, säger Stina Nilsson. 

I mål var Stina Nilsson hela 3,48 efter vinnaren Tajana Akimova, Ryssland, och drygt tre minuter efter bästa svenska Ella Halvarsson på åttonde plats. 

Stina Nilsson kom till slut på plats 99 i sprinten. 

– Det är skönt att debuten är avklarad. Jag tro att många förväntar sig mer av mig än vad jag själv gör. Det här är ett lopp av många jag ska köra i framtiden. Jag får tänka att den här glasrutan är krossad nu, jag har gjort min internationella debut och det är skönt, säger Stina Nilsson. 

”Har tagit mycket energi”

Stina Nilsson menar att det har varit en stor omställning att byta från längdskidåkning till skidskytte.

– Det har varit mycket som har tagit energi, det har varit mycket nytt att lära sig. Men jag är väldigt glad och nöjd över att min debut är avklarad nu. Jag hoppas och tror att jag kommer kunna bemästra det här på ett bättre sätt i framtiden. 

Totalt sett hade Stina Nilsson 54:e bästa åktid, vilket var sämst av svenskorna.

Har skidträningen fått stå tillbaka för att du har tränat mycket skytte sedan bytet?

– Jag har absolut lagt mycket tid på skjutvallen. Men jag var också väldigt tydlig med att påpeka att när jag bytte till skidskytte att det var i klassik stil som jag var som bäst som längdåkare. 

Ekholm: ”Jag är inte förvånad”

Den före detta skidskyttestjärnan och numera SVT-experten Helena Ekholm om Stina Nilssons debut.  

– Jag är inte förvånad över att hon bommar så här. Hon har inte gjort så många tävlingar överhuvudtaget. Även om det går bra på träning så är det en helt annan sak att komma till en tävling. Det är mycket press och en helt ny miljö, säger Ekholm och fortsätter:

– Det här så här Stinas första säsong kommer att vara, det kommer att vara upp och ned. Det är inte så lätt, hon kommer att göra bättre resultat än så här. Det viktigaste just nu är att hon får tävla. 

”Folk måste förstå det”

Landslagstränaren Johannes Lukas, som just nu är på plats i Oberhof, om Stina Nilssons debut i IBU-cupen:

– Jag vet att Stina kan mycket bättre än så här. Men det var hennes första internationella tävling, och det är alltid speciellt. Jag hoppas att alla förstår hur svårt skidskytte är och att hon behöver tid, säger Johannes Lukas.

LÄS MER: Media stoppas från Nilssons debut 

LÄS MER: Stina Nilsson om privatlivet: ”Folk är jättenyfikna” 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.