Svenska kritiken: ”Vi skulle aldrig göra så”

Jacquelin bommade alla fem skott på andra skyttet.
Foto: SVT
Han fick en kram i spåret medan han gled mot målet.
Foto: SVT
Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN

POKLJUKA/STOCKHOLM. Émilien Jacquelin sköt fem bom i en serie och kom klart sist i masstarten. 

När fransmannen sedan slog av på takten i spåret fick han en kram från en fransk ledare.

– Vi skulle aldrig göra så. Om någon i Sverige slutade åka skulle jag skrika på dem att köra, säger svenske landslagstränaren Johannes Lukas.

– Jag skulle aldrig göra så på ett VM, säger Sebastian Samuelsson.

Émilien Jacquelin hade gjort ett bra VM fram till dagens masstart. Fransmannen vann brons i sprinten, och följde upp det med att vinna jaktstarten i överlägsen stil.

Men i mästerskapets sista tävling, söndagens masstart, hade Émilien Jacquelin en mardrömsdag på vallen. I alla fall i det andra liggande skyttet. 

Inte ett enda skott satt, fransmannen tvingades till fem straffundor och var därmed borta från kampen om medaljerna. 

Émilien Jacquelin slutade klart sist

Jacquelin slog uppgivet ut med armarna medan den franske skyttetränaren skakade på huvudet när 25-åringen åkte varv på varv i straffrundan. 

När han lämnade straffrundan var Jacquelins fart under skidorna maklig. 

– En del pratar om skugga på målen, alla skott hamnade högt till vänster. Han hade behövt skruva 3-4 knäpp ner och lika många till höger. Och så mycket gjorde inte vind eller något annat. Han sköt helt enkelt alla skott snett. Övriga hade ju inte såna tendenser, säger SVT:s expert Björn Ferry om vad som gick fel i fransmannens skytte.

I resterande skytten hade Jacquelin inga problem utan satte alla tio skott. Men i spåret gav han upp och ut från det sista skyttet släppte han förbi svensken Jesper Nelin.

Sågas av Sverige

Jacquelin gick i mål klart sist, över sju minuter efter segraren Sturla Holm Laegreid från Norge. På slutvarvet stannade han även upp och fick en kram från en ledare i det franska laget.

Ett beteende som kritiseras av det svenska laget. 

– Vi skulle aldrig göra så. Om någon i Sverige slutade åka skulle jag skrika på dem att köra, säger svenske landslagstränaren Johannes Lukas. 

Sveriges kritik mot Jacquelin

Han får medhåll från de svenska åkarna.

– Det är väl inget superföredöme. Vi är ändå här de 30 bästa för att tävla och då ska man väl ändå köra allt man kan från start till mål, säger Peppe Femling.

– Jag skulle aldrig göra så på ett VM. Jag tycker att är man på VM kör man allt man kan hela tiden, säger Sebastian Samuelsson.

Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen förklarar Émilien Jacquelins långsamma insats i spåret som ”fransk nonchalans”.

– Det är väl fransk nonchalans i sitt esse. Det är väl typiskt franskt att kan de inte utmana om segern så skiter man i allt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.