Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mamma blev arg – sa till mig att ta bort det”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. För det mesta bryr sig inte Stina Nilsson, 27, vad andra tycker och tänker. 

Men den här gången gick det för långt. 

– Jag ville visa att det här är en attityd som inte är okej, säger den nyblivna skidskytten. 

Det var i mars som nyheten kom om att Stina Nilsson valt att lämna längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. 

Och det var på sitt Instagram-konto som Nilsson först meddelade sitt beslut att byta sport. 

Sociala medier, och i synnerhet Instagram, har blivit ett viktigt forum för Stina Nilsson. 

– Jag har insett att jag har en bra plattform där, säger Nilsson som har 145 000 följare på sitt Instagram-konto. 

Men hon är också noga med vad för bilder och texter hon publicerar. 

– Jag har kommit fram till att den tonen jag har på Instagram, den ska vara humoristisk och lättsam. Jag vill att de som följer mig ska tycka att det är kul. Sedan kommer det alltid finnas en beskärd del som inte gillar det man gör, och kommenterar det. 

Stina Nilsson: ”Inte okej”

Men för ett par veckor sedan uppstod just en situation där Stina Nilsson menar att det gick för långt. 

– Jag svarar sällan på kommentarer, men de gånger jag gör det så är det för att jag känner att jag verkligen vill visa vad jag tycker, säger Stina Nilsson och fortsätter:

– Och att jag gjorde det den här gången var för att jag kände att det är så utbrett det här tänket med att när man som elitidrottare slutar, när lampan släcks, att man inte är värd någonting. 

Kommentaren som Stina Nilsson reagerade starkt på var att en person skrivit: ”Snart är det ingen som bryr sig om dig, du glöms bort”.

– Jag hade kunnat radera kommentaren och blockera han som skrev. Men jag kände att jag ville belysa att det här är en attityd som inte är okej att bemöta idrottare med.  

”Mamma blev arg”

Stina Nilsson utvecklar sitt resonemang: 

– Jag har säkert unga idrottare som följer mig och jag vill inte att de ska tro att man inte är någon om man inte är en framgångsrik idrottare. Man får aldrig tro att det inte finns någon som bryr sig om en. 

– Jag kände verkligen att jag ville markera den här gången. Och jag tycker att jag har vunnit den här gången när jag går in och svarar. 

Blev du ledsen?

– Mamma blev arg, hon sa till mig direkt att ta bort kommentaren. Men jag ville inte det. Och jag vet att jag har folk omkring mig som bryr sig om mig, det är det viktiga. 

”Hade varit tryggt för mig”

Stina Nilsson säger att hon vet att det finns en del som ifrågasätter hennes byte av sport. Men hon har inte ångrat sitt val en enda gång. 

– Jag vill inspirera andra människor att våga kasta sig in i något nytt. Det är klart att det hade varit tryggt för mig att stanna i ett av de facken där jag var bäst i världen. Men jag vill visa att man kan gå vidare.

Stina Nilsson har hittills kört en tävling som skidskytt, det var under Sverigepremiären i Idre i mitten av november. På söndag och måndag väntar en uttagningstävling i Östersund. 


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.