Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Min rädsla är om ryggen brakar ihop”

Magdalena Forsberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Forsberg följer skidskytte-VM hemifrån.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

ANTHOLZ. Ryggsmärtorna har plågat henne under lång tid. 

Men nu kan Magdalena Forsberg, 52, äntligen åka skidor igen. 

– Det är fantastiskt skönt att slippa känna smärta, säger den före detta skidskyttestjärnan som nu laddar för en ny utmaning. 

När skidskytte-VM nu avgörs i italienska Antholz är det första gången på många år som den förra storstjärnan Magdalena Forsberg inte är på plats på mästerskapet.

– Men jag kommer självklart att följa VM på tv, säger Forsberg som i stället gör sig redo för en ny utmaning. Och det trots att hon under många år haft stora problem med smärtor. 

Redan under skidskyttekarriären hade Forsberg svåra ryggproblem som hämmade henne. 

– Det var riktigt tufft bitvis, säger Forsberg och berättar att det inte heller blev bättre när hon lade ner skidskyttekarriären.

– Det är 18 år sedan jag slutade men jag har haft ont i ryggen hela tiden sedan dess.

Det senaste halvåret har det dock skett en dramatisk förändring, Magdalena Forsberg har blivit betydligt bättre i ryggen.

Och det tack vare ett nytt träningsupplägg. 

– Jag har tagit tag i styrketräningen och kör ungefär tre pass i veckan och jag tror att det är den stora anledningen till att jag i stort sett inte har några ryggproblem alls sedan i höstas. 

Forsberg berättar att det handlar om väldigt enkla styrkeövningar. 

– Jag tycker att det är oerhört praktiskt att bara kunna köra hemma och inte behöva passa någon tid på gym. 

Magdalena Forsberg tränar med Let's Dance-kollegan Kristin Kaspersen inför Vasaloppet den 1 mars.
Foto: SOFIA KALLNER/VASALOPPET

Förbättringen i ryggen har lett till att Magdalena Forsberg nu är redo för en ny utmaning – Vasaloppet.

– Tidigare har jag inte ens funderat på att åka Vasaloppet för det just klassiskt som har varit det värsta för min rygg. Men nu när är ryggen har varit så pass mycket bättre sedan i somras så det är därför jag vågar göra det här nu. 

– Jag är så lycklig att jag kan åka skidor på det här sättet igen. Det är jätteskönt att få åka skidor och inte ha smärta hela tiden.

Forsberg ska köra Vasaloppet tillsammans med ett par av deltagarna som hon tävlade med i Let's Dance i våras, bland annat Kristin Kaspersen. 

– Kristin började prata om det här redan i våras, och att vi borde ha ett nytt mål efter dansen. Jag behöver egentligen inte ha ett mål för att träna, jag gör det ändå. Mitt mål är med att träna att må bra. Men det är klart att det ger ännu mer att ha det här loppet i tanken, att det ger en ytterligare kick. 

– Och det ska bli jättekul, vi gör det som en rolig grej tillsammans. 

”Det är min rädsla”

Under sin skidskyttekarriär hade Magdalena Forsberg enorma framgångar. 

Sex år i rad vann hon den totala världscupen, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 och 2002. Under samma period tog Forsberg 13 VM-medaljer, varav sex stycken guld. Något OS-guld blev det dock aldrig, men under OS i Salt Lake City 2002, som vara Magdalena Forsbergs sista mästerskap, körde hon hem två brons. 

Efter skidskyttekarriären har Forsberg hållit sig borta från att tävla i något, och när hon nu ska köra Vasaloppet ligger den före detta storstjärnan lågt om resultatet.

– Jag har ingen aning vilken tid jag ska satsa på. När andra har börjat snacka om tider, jag vet inte ens vad folk brukar köra på. Och jag har inget prestationsmål. Jag ska bara åka och må bra både under och efter loppet. Min rädsla är om ryggen ska braka ihop. 

– Sedan vet man ju inte hur det blir när jag står på startlinjen. Då kanske hornen växer fram, haha. 

”Det ska jag erkänna”

Hon tränar i stort sett dagligen, och har gjort så sedan hon slutade med skidskyttet för att må bra, men medger att träningsdosen har ökat en del inför Vasaloppet

– Jag ska erkänna passen har blivit lite längre nu för att jag ska köra Vasaloppet. Det har blivit några tvåtimmarspass, det skulle jag aldrig ha gjort annars. 

Och nu öppnar Magdalena Forsberg för att det kan bli mer tävlingar i framtiden.

– Jag sa det för ett tag sedan, att ”gud vad ska man göra sida när man har åkt Vasaloppet?” Då måste jag nog ha ett nytt mål.

Att det skulle bli en ”svensk klassiker” ställer sig hon dock tveksam till.

– Jag lockas inte så mycket av den där långa cyklingen, och inte simningen heller. Men ett maraton kanske, det skulle jag nog kunna tänka mig. Eller ett ”swim run” kanske. Jag är jättedålig på att simma men då är det en utmaning. Jag gillar utmaningar. 


LÄS MER: Öberg millimeter från att vinna VM-guld 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.