Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magda: ”Bara grät och grät”

Publicerad

Magdalena Forsberg förlorade sin mamma i cancer.

Nu berättar skidskytteikonen öppenhjärtigt om sin sorg.

– Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger Forsberg i en intervju med Cancerfondens tidning Rädda livet. 

Magdalena Forsberg blev en av Sveriges mest folkkära idrottare när hon tog seger efter seger i skidspåren. Men det få visste var att hennes första VM-guld, från slovakiska Brezno 1997, bärgades mitt under ett pågående sorgearbete. 

Två månader innan VM hade Forsberg fått reda på att hennes mamma drabbats av cancer. 

"Jag bara grät och grät"

– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock. Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger Forsberg i en intervju med Cancerfondens tidning Rädda livet. 

 

LÄS OCKSÅ: SPORTEXPRESSENS STORA INTERVJU MED MAGDALENA FORSBERG 

Forsberg arbetar nu som ambassadör för Cancerfonden, driven av minnet av mammans kamp med sjukdomen. Hon var tvungen att läsa på om diagnosen på egen hand. Hennes mor, som avled 2016, talade sällan själv om sin cancer. 

"Finns ingen rättvisa"

– Kanske hade min mamma en ångest som hon inte ville dela med oss barn. Som hon talade med sina väninnor om i stället. Men helt ärligt tror jag aldrig hon kände sig dödsdömd. Mamma var en sån som gick till attack, mot alla motgångar, säger Forsberg. 

Forsberg menar att motion kan minska risken för cancer, men att en vältränad kropp inte är en garanti för att slippa sjukdomen. 

– Det finns ingen skyll-dig-själv-cancer. Självklart inte. Min mamma var sundheten själv, tränade, åt bra och var mycket sparsam med alkohol. Ändå blev hon sjuk. När det gäller cancer finns ingen rättvisa, ingen garanti för att klara sig. Sjukdomen slår bara till, den enda trösten är väl att forskningen går framåt. Om mamma hade blivit sjuk tio år tidigare hade prognosen varit mycket sämre, säger Forsberg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag