Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda: ”Bara grät och grät”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Magdalena Forsberg förlorade sin mamma i cancer.

Nu berättar skidskytteikonen öppenhjärtigt om sin sorg.

– Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger Forsberg i en intervju med Cancerfondens tidning Rädda livet. 

Magdalena Forsberg blev en av Sveriges mest folkkära idrottare när hon tog seger efter seger i skidspåren. Men det få visste var att hennes första VM-guld, från slovakiska Brezno 1997, bärgades mitt under ett pågående sorgearbete. 

Två månader innan VM hade Forsberg fått reda på att hennes mamma drabbats av cancer. 

"Jag bara grät och grät"

– Jag visste att mamma undersökt lymfkörtlarna som svullnat på ena sidan av hennes hals, att något inte stod rätt till. Men när hon ringde och berättade att det var cancer – det blev en chock. Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, säger Forsberg i en intervju med Cancerfondens tidning Rädda livet. 

 

LÄS OCKSÅ: SPORTEXPRESSENS STORA INTERVJU MED MAGDALENA FORSBERG 

Forsberg arbetar nu som ambassadör för Cancerfonden, driven av minnet av mammans kamp med sjukdomen. Hon var tvungen att läsa på om diagnosen på egen hand. Hennes mor, som avled 2016, talade sällan själv om sin cancer. 

"Finns ingen rättvisa"

– Kanske hade min mamma en ångest som hon inte ville dela med oss barn. Som hon talade med sina väninnor om i stället. Men helt ärligt tror jag aldrig hon kände sig dödsdömd. Mamma var en sån som gick till attack, mot alla motgångar, säger Forsberg. 

Forsberg menar att motion kan minska risken för cancer, men att en vältränad kropp inte är en garanti för att slippa sjukdomen. 

– Det finns ingen skyll-dig-själv-cancer. Självklart inte. Min mamma var sundheten själv, tränade, åt bra och var mycket sparsam med alkohol. Ändå blev hon sjuk. När det gäller cancer finns ingen rättvisa, ingen garanti för att klara sig. Sjukdomen slår bara till, den enda trösten är väl att forskningen går framåt. Om mamma hade blivit sjuk tio år tidigare hade prognosen varit mycket sämre, säger Forsberg. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!