Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Legendarens kritik efter hoten mot Samuelsson

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: OKÄND

Sebastian Samuelsson fortsätter att stå upp mot det ryska dopingfusket.

Trots alla dödshot.

Nu riktar den legendariske speakern Kjell-Erik Kristiansen stenhård kritik mot svenskens kolleger.

”Lägg egot åt sidan. Det är ju totalt fel om en ensam svensk skall få ta smällen för det här, skriver han i en krönika på sweski.com. 

Den svenske OS-hjälten Sebastian Samuelsson har vid flertalet tillfällen riktat kritik mot Ryssland.

Nu senast då den internationella dopingbyrån Wada beslutade sig för att häva avstängningen från 2015 och åter ta med den ryska antidopningsbyrå Rusada. 

– Det känns som en käftsmäll mot alla rena idrottare världen över, sa Sebastian Samuelsson till SVT. 

 

 

Den 21-årige skidskytten har tidigare kritiserat Ryssland för agerandet då landet stängdes av till följd av McLaren-rapporten. Kritik som har resulterat i mordhot.

– Jag har fått ganska många kommentarer på sociala medier. Men det värsta var ett mejl i min privata mejlkorg med ett hot om en rysk dödspatrull. Det är skickat från någon säkerhetstjänst, den här personen vill vara anonym, sa han.

Kritiken mot Samuelssons kolleger

Svensken är dock inte helt ensam om att våga stå upp för en ren idrott. Den amerikanska skidstjärnan Jessica Diggins är ett exempel.

Men i en krönika på sajten Sweski riktar Kjell-Erik Kristiansen kritik mot många elitidrottares ovilja att engagera sig i den här typen av frågor.

 

 

Kristiansen, som varit speaker på över 30 VM i längdskidor och skidskytte och sammanlagt åtta OS, skriver i sin krönika:

”Jag har levt tätt inpå toppidrottare i över 40 år. Det är väldigt få i samhället som lever i en så kompakt bubbla som en elitidrottare. En bubbla där i princip allt kretsar kring den egna personen och egna prestationer. Därför har elitidrottare en egen förmåga att inte engagera sig i saker som inte direkt går på den egna prestationen. All energi skall användas till att själv bli bättre”.

Jessica Diggins är en av få stjärnor som har varit kritisk.Foto: GEPA PICTURES/ DANIEL GOETZHABER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Kristiansen fortsätter:

”21-åringen uppträder betydligt mera vuxet och tar större ansvar än dom flesta av konkurrenterna. För visst är det åt helvete fel att ta tillbaka Ryssland i värmen om dom inte har gjort vad Wada har krävt för att dom skall bli fullvärdiga medlemmar igen. Det är ju totalt fel om en ensam svensk skall få ta smällen för det här. Så alla skidskyttar och längdåkare där ute: Om ni tycker som Sebastian Samuelsson tycker jag faktisk ni skall lägga egot lite åt sidan och ge ditt stöd till ”Sebbe” och dom som vågar säga till om att idrotten skall vara ren”.