Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öberg om missen: ”Lärt mig en läxa”

Från VM 2020: Hanna Öberg hade fjärdeplatser och stolpe ut under VM i skidskytte. Men i slutet av mästerskapet kom ett brons i masstart.
Hanna Öberg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hanna Öberg, 24, har tänkt om. 

Under den här säsongen ska inte det få hända som gjorde att hon tvingades ta en paus förra året. 

– Jag lärde mig en läxa då, säger skidskyttestjärnan som också berättar om hur det är att ha fått Stina Nilsson som lagkamrat och vad hon gör med miljonerna hon tjänade i vintras. 

Det har snart gått tre månader sedan skidskytte-VM i Antholz avslutades, ett mästerskap som var en berg- och dalbana för Hanna Öberg. 

Efter att ha tagit guld och silver på OS i Pyeongchang 2018 och guld, silver och brons på hemma-VM i Östersund 2019 så var det stolpe ut i det italienska skidskyttemeckat. Fjärdeplatserna radade upp sig, och Hanna Öberg var både besviken och frustrerad.

Men på VM:s sista dag kom till slut medaljen när Öberg tog hem bronset i masstarten. 

I den totala världscupen rådde ingen på vinterns suverän Dorothea Wierer, men Hanna Öberg kunde ändå stoltsera med segern i distansvärldscupen och en fjärdeplats totalt. 

Efter avslutningen i världscupen har Hanna Öberg vilat – och det mer än vanligt. 

– Jag hade en sådan plan redan innan coronapandemin bröt ut. Jag hade inte alls planerat in lika många saker nu som jag hade gjort för ett år sedan. 

Öberg körde in två miljoner kronor i prispengar under årets säsong.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Under försäsongen förra året tog det stopp för Hanna Öberg. Träningen fungerade inte som hon ville och kroppen svarade inte. 

Till slut bestämde sig hon, i samråd med tränaren Johannes Lukas, för att ta en paus från både träning och kringaktiviteter. 

– Det hade blivit för mycket, och jag var tvungen att göra så då. 

Öberg kom tillbaka efter en tids vila, men kraschen förra sommaren har gjort att hon tänkt om inför den här försäsongen. 

– Jag har sett till att det inte blir för mycket den här säsongen. Det är en erfarenhet som jag har fått med mig, att jag vet hur det känns. Nu vet jag när jag behöver dra i handbromsen. 

Försäsongsträningen har snart varit i gång i tre veckor och Hanna Öberg har en fin känsla. 

– Jag tycker att det känns bra, om jag jämför med hur det var förra året. Då fick jag aldrig riktigt den återhämtningen som jag behövde under viloperioden som jag behövde. Där har det varit ett annat läge nu. Jag har bara tagit det lugnt, och inte flängt runt så mycket.

– Nu känner jag att jag är redo att dra i gång träningssäsongen på ett annat sätt. Jag är verkligen motiverad för det. 

”Tror på dubbel uppmärksamhet”

När träningen med skidskyttelandslaget startade hade Hanna Öberg också fått en ny lagkamrat. Det var i slutet av mars som den oväntade nyheten kom, Stina Nilsson hade bestämt sig för att lämna längdskidåkningen och satsa på skidskytte. 

– Jag tycker att det är väldigt roligt att Stina har bestämt sig för att byta sport. Jag förstår henne, jag tycker att skidskytte är en väldigt rolig sport. 

– Vi har ett bra lag sedan tidigare, och nu kommer Stina in i det. Att få en ytterligare en tjej som kan sparra på passen, det tror jag bara är positivt. Hon kommer också in och får bra möjligheter, och får stöttning av förbundet när hon kommer med i landslaget. 

Hanna Öberg har, i och med sina framgångar, varit svenskt skidskyttes stora fixstjärna de senaste åren. 

Att Stina Nilsson nu gjort i entré i skidskyttevärlden och fått stor uppmärksamhet i och med det ser inte Hanna Öberg som ett problem, och hon är inte rädd för att förlora rampljuset. 

– Jag tror inte att Stina och jag behöver dela på uppmärksamheten, jag tror att det blir dubbel uppmärksamhet snarare. 

Körde in två miljoner

Trots att guldet uteblev på VM i Antholz körde Hanna Öberg in nästan två miljoner kronor i bara prispengar den gångna säsongen. Lägg därtill sponsoravtal och bonusar från dem och det var bra klirr i kassan för 24-åringen i vintras. 

– Jag tänker inte så mycket på det. Men jag tycker att vi har en bra nivå på prispengar inom skidskyttet och jag är glad över att jag håller på med en jämställd idrott där damer och herrar får lika mycket. 

Hanna Öberg tycker att hon är förtjänt av pengarna hon drar in. 

– Jag tycker väl egentligen inte att det är så konstigt att jag tjänar så mycket pengar som jag gör när man tillhör bland de bästa i världen i min sport. Då ska man kunna tjäna pengar på sin idrott. 

Hur bra koll har du på vad du tjänar?

– Inte speciellt, jag tror att ni i media har bättre koll. 

Så du satt inte hemma på semestern efter säsongen och räknade?

– Absolut inte.

 

LÄS MER: Förvåningen efter de läckta SVT-bilderna 

 

LÄS MER: Samuelsson: ”Vill inte få stryk av Stina Nilsson” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.