Torstein Stenersen. Foto: Detlef Eckert
Torstein Stenersen. Foto: Detlef Eckert

Lämnar Norge: "Jag känner mig svensk"

Publicerad

Torstein Stenersen är född och uppvuxen i norska Bardufoss.

I dag gör han sin världscuppremiär i skidskytte - för Sverige.

– Jag känner mig faktiskt svensk, säger Stenersen till SportExpressen.se.

När Fredrik Lindström blev sjuk och såg ut att missa världscuptävlingarna i Oberhof kallades Torstein Stenersen in som reserv.

Men Lindström tillfrisknade, och den norskfödde skidskytten fick vänta på sin världscuppremiär.

Nu är Stenersen uttagen till tävlingarna i Antholz, och under torsdagen kör han sin första världscupsprint någonsin. Och premiären sker alltså inte under norsk, utan svensk, flagg.

"Känner mig svensk"

26-åringen kommer från Bardufoss i Norge, där han gick två år på skidskyttegymnasiet.

Men i årskurs tre tog Stenersen en plats i "Team Östersund" och flyttade till Sverige. Och i somras tog han steget - Stenersen lämnade sitt norska medborgarskap och skaffade ett svenskt pass.

– Jag har känt under två års tid att jag kanske skulle byta över till Sverige. Det var på något sätt ganska naturligt, när man är med Sverige hela tiden. Jag var till och med i Sverige under julen nu, och fokuserade bara på träningen, säger han till SportExpressen.se.

Känner du dig svensk?

– Jag har fortfarande hjärta för Norge, det kommer alltid att vara min hemplats. Men jag känner mig faktiskt svensk, jag känner mig stolt. Det är det inget snack om. När jag tog beslutet att bli svensk gjorde jag det med hela mitt hjärta, jag gör det här för att jag önskar det.

Vill vinna medaljer för Sverige

Stenersen har bott i Sverige sedan 2006, och tanken har länge varit att ta en plats i det norska landslaget.

– Det var ett mål hela tiden, det är ingen tvekan om det. Jag jobbade stenhårt för att få komma in där, men det är inte lätt, säger han.

Men med sitt nya svenska pass och en stundande start i världscupen är målet att ta hem mästerskapsmedaljer för Sverige.

– Både nästa OS och sedan fick vi ju VM på hemmaplan i Östersund (2019) och där är det definitivt ett mål att köra om medaljer, säger Stenersen.

Målet på torsdag är att ta sig vidare från sprinten till jaktstarten.

Herrarnas sprint från Antholz startar 14:30, torsdagen den 22 januari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag