Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiserar bilderna på stjärnan: ”Ett misstag”

Dorothea Wierer på väg att gå ombord på privatjeten som tog henne från italienska Bolzano till svenska Idre.
Foto: INSTAGRAM
Björn Ferry fungerar som SVT:s expertkommentator under tävlingarna i Idre.
Foto: BILDBYRÅN

IDRE. Hon är skidskyttets egen primadonna.

Nu upprör Dorothea Wierer efter att ensam ha flugit privatjet från Italien till helgens tävlingar i Idre.

En resa italienskan stoltserar med på flera bilder på Instagram.

– Jag kan förstå att folk blir upprörda. Hennes misstag är att hon ståtar med det, säger Björn Ferry.

På klimatmötet i Glasgow hyllar expresident Obama Greta Thunberg och har ett budskap till världens unga klimataktivister:

– Ni har rätt att vara arga. Folk i min generation har inte gjort tillräckligt.

I en annan del av världen anländer en av skidskyttets stora till Idre i nordvästra Dalarna för att vara med på tävlingar lördag och söndag – den så kallade Sverigepremiären.

https://www.instagram.com/p/CVs5oBSqyk5/

Dorothea Wierer, 31, väljer att göra det i en privatjet från Bolzano. Bilder på Instagram visar hur hon sitter ensam i kabinen. På de övriga passagerarstolarna är delar av hennes bagage utplacerat.

Jag har precis landat här i Sverige för ett 16 dagar långt träningsläger”, skriver hon bland annat.

Många ifrågasätter henne

I kommentatorsfältet möts den italienska skidskytteprofilens resa av upprörda röster där hennes val av transportmedel ifrågasätts.

I samband med skidskytte-VM 2020 gjorde sig Wierer känd för att flyga helikopter till och från tävlingar och träningar.

Då förklarade hon för SportExpressen:

– Det är en av mina sponsorer som hjälper mig. Och det är väldigt bra, för jag har många möten. Om vädret tillåter så flyger en helikopter mig från A till B. Jag behöver inte sitta i en bil i fyra timmar, utan i stället tar det 30 minuter. Det är strålande.

Ferry: ”Hon stoltserar med det”

SVT:s skidskytteexpert, Björn Ferry, tycker att det är felgrepp av Wierer att lägga ut bilder från resan till Idre på sociala medier.

– Jag kan förstå att folk blir upprörda. Hennes misstag är att hon ståtar med det, att hon tar ett eget flyg från Bolzano till Idre. Samtidigt är det väl ingen som begär att hon ska åka tåg och buss dit. Men hon hade ju kunnat plocka med resten av sitt landslag, säger Ferry.

– Samtidigt är det ju så om man har de här möjligheterna, så tar man dem. Rent idrottsligt är det naturligtvis en fördel. Att kunna ta sig på enklaste och smidigaste från plats till plats, utan störningsmoment för att maximera sin tid och skapa sitt värde.

Ferry tar elbilen från Storuman

Björn Ferry fortsätter:

– I och med att hon visar upp sig som hon gör här tycker jag att Wierer är på fel sida historien. Detta med tanke på hur medvetna vi är i dag om miljöproblemen.

Tror du hon kommer bli mer medveten?

– Den dagen hon ställer in bössan i vapenskåpet har hon byggt ett nytt, fint ekologiskt hus i sina barndomstrakter i norra Italien. Där dricker hon bara ekologiskt vin, har egna får, virkar egna ullstrumpor och så vidare. Då känner alla att hon hamnat rätt, och är en ambassadör för hela världen.

Hur tar du dig själv från Storuman till Idre (SVT sänder tävlingarna)?

– Jag kör elbil hela vägen. Jag tvingas ladda en gång. Det är nästan 60 mils körsträcka.

27 november är det dags för världscuppremiären i Östersund. Frågan är vilket fortskaffningsmedel Dorothea Wierer då. 

Just nu verkar det som att det italienska skidskytteförbundet krattar rejält i manegen för att Wierer ska ges alla möjligheter att formtoppa till Peking-OS.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.