Kravet på SVT: ”Annars hade jag sagt upp mig”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: EMMALISA PAULY

Svenskt skidskytte är hetare än någonsin.

Nu berättar Björn Ferry om förväntningarna på säsongen, det okända spelet bakom SVT:s värvning av Helena Ekholm – och hans speciella resekrav på kanalen.

– Annars hade jag fått säga upp mig, säger han.

1 300 mil längs rälsen. Det blir Björn Ferrys verklighet när världscupen avgörs i Italien och Slovenien i vinter. 

Den 40-årige SVT-experten har som uttalat mål att vara fossilfri 2025 och han har inte satt sig i ett flygplan på två år. 

Och Ferry, som kommer varva studiojobb i Stockholm med kommentering på plats, tänker inte göra det i vinter heller.

– Jag kan inte vika mig där. Jag får stå för konsekvenserna. Om SVT säger att jag måste flyga någon gång kommer jag ju säga nej eller så får jag säga upp mig. Men det har inte varit några problem med SVT ännu, säger han.

Det blir väldigt långa tågresor från Storuman...

– Det blir nattåg, så huvuddelen av tiden går bort där. Sen får jag någon halvdag i Hamburg där jag kan gå och dricka någon lokalproducerad öl eller något. Så det känns helt lugnt.

Ferry: Hanna Öberg kan bli dominant

Skidskyttelandslaget slog till med tidernas succé under OS i Pyeongchang och kom hem med fyra medaljer.

Och sporten har aldrig varit hetare ur ett blågult perspektiv.

– Svenskt skidskytte har aldrig varit så hett tidigare. Med både Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson och stafettlagen. Det här är tidernas peak, säger Ferry.

Den stora höjdpunkten den här säsongen blir tveklöst VM på hemmaplan i Östersund.

– Jag tippade en medalj i OS och det var i damstafetten. Det är fortfarande den största medaljchansen. Jag är en sån som aldrig säger sex medaljer, för då blir man besviken om de tar fem och så målas det upp som ett fiasko. Jag skruvar väl upp från OS och säger två nu på VM då.

Hur ser du på Hanna Öbergs chanser?

– Jag tror att hon kan ta ytterligare steg och om hon gör det kan hon bli en av dominanterna i världscupen. Det som imponerande mest på mig var att hon pallade för trycket under OS. Hon peakade där, trots att det hade varit lite struligt innan, säger Ferry och fortsätter:

– Hon har verkligen kapaciteten. Nu har hon kommit till en punkt där pressen ökar. Samtidigt vet hon ju vad hon kan. Hon har ju vunnit OS-guld.

Hyllar Sebastian Samuelsson

Även Sebastian Samuelsson fick sitt stora internationella genombrott i Sydkorea och har sen dess gått i bräschen för en ren idrott.

Han bojkottade världscuptävlingarna i Ryssland och nyligen bjöds han in till Vita huset i Washington.

– Det är respektfullt. Han tar konsekvenserna av det han säger och det visade han redan när han bojkottade Ryssland. Han verkar vara väldigt begåvad. Han har egenskaper utanför sporten som gör honom väldigt intressant. Sen är jag är inte säker på att han hade åkt till Vita huset om han fått frågan om fem år. Han kommer komma till en punkt då han inser att han inte kan tacka ja till allt, jag har själv varit där: ”Så här kan jag inte hålla på”.

Under säsongen kommer Björn Ferry att jobba tillsammans med den förra landslagskollegan Helena Ekholm.

Björn Ferry om bråket med Helena Ekholm

Det har gått fyra år sen Ferry pekade ut Ekholm som en mobbare i sin bok ”Ferry tales”. Något som Ekholm tog stenhårt.

– Det var den värsta perioden i mitt liv, värre än OS-fiaskot. Jag blev fruktansvärt ledsen och tog väldigt illa vid mig. Det kom som en chock när jag såg på löpsedlarna att jag var en mobbare, och det var inget jag kunde påverka. Det stod i hans bok, sa Ekholm nyligen till SportExpressen. 

– Jag har gått vidare, men ärret sitter kvar. Och jag kommer aldrig att förlåta Björn Ferry för det han gjorde.

Björn Ferrys svar?

– Jag hörde att hon sagt så. Det får stå för henne. Jag kan inte kommentera det. Jag brukar säga att det är mycket större konflikter inom SVT än vad det någonsin varit inom skidskyttelandslaget, det blev lite av en storm i ett vattenglas.

Hur tror du att det kommer vara att jobba ihop?

– Det känns okej. Det var mitt förslag att SVT skulle kontakta Helena. Jag sa att hon var mest lämpad att ta över efter Magdalena Forsberg. Jag ringde och tjuvpratade med Helena innan och förberedde henne på att SVT skulle ringa upp henne.

– Min relation med henne är väl som den är med de flesta andra. Det är ingen som jag träffar regelbundet. Vi har ju tävlat ihop i en massa år och vunnit VM tillsammans. Vi är ett rätt bra team i tävlingar och det här är lite samma sak. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.