Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från Ferry: ”Sluta med valla”

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

OBERHOF. Nästa säsong införs förbud mot fluorvalla både inom längdskidåkning och skidskytte. 

Och nu kommer den före detta skidskyttestjärnan och SVT-experten Björn Ferry med ett drastiskt förslag:

– Sluta valla. Det är enkel och billig lösning, skriver Ferry i en krönika på SVT

Planen var att de miljöfarliga och cancerframkallande fluorvallorna skulle förbjudas inom skidsporten redan den här vintern. 

Men problem med testutrustning och därmed en risk för fusk gjorde att både det internationella skidskytteförbundet, IBU, och internationella skidförbundet, FIS, valde att skjuta på förbudet till nästa säsong. 

Säsongen 2021/2022 kommer det att vara förbjudet att använda sig av fluorvalla både inom skidskytte och längdskidåkning. 

Debatten kring förbudet mot fluorvalla har varit stor, åsikter både för och emot har lyfts från olika experthåll. 

Ferry: ”Finns en bra lösning”

Men nu kommer den före detta skidskyttestjärnan och numera SVT-experten Björn Ferry med ett drastiskt förslag. 

I en krönika på SVT skriver Ferry: 

”Som jag ser det finns det en bra, enkel och billig lösning på problemet: Sluta valla! Ja, precis så. IBU, med svensken Olle Dahlin som ordförande, skulle kunna gå före och visa vägen mot framtiden. När det gäller världscupen så är mitt förslag att IBU tillhandahåller skidor som lottas ut precis innan start och lämnas tillbaka efter målgång. Dessa skidor följer med på hela cirkusen. Avvikande par (bra eller dåliga) plockas bort ur skidparken, allt för att det ska vara så liten skillnad som möjligt mellan olika par. Lottdragningen gör att det oavsett de små skillnaderna upplevs som mer rättvist av åkarna. Det blir även mer rättvist mellan nationer. Just nu är villkoren helt olika då det bara är en handfull länder som har råd med lastbilar, vallor och mängder av personal.”

Ferry menar att förslaget med att sluta valla skulle innebära att en stor ekonomisk lättnad. 

Vad vallarna ska göra om Ferrys förslag blev verklighet i framtiden?

”De får göra något annat”, skriver Ferry i sin krönika. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.