Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver en ursäkt av Ferry efter attacken

Wolfgang Pichler, mångårig tränare för det svenska landslaget. Foto: HAHNE /EIBNER-PRESSEFOTO / IMAGO/EIBNER IMAGO SPORTFOTODIENST
Björn Fery släppte boken Ferry Tales 2014.Foto: EMMALISA PAULY
Helena Ekholm, ny expert i SVT Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Björn Ferry kallar "Vinterstudion"-kollegan Helena Ekholm för en mobbare i sin självbiografi "Ferry tales". 

Nu försvarar guldtränaren Wolfgang Pichler henne. 

– Det där är bara skit, säger skidskyttelandslagets förbundskapten. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Wolfgang har inte läst boken, säger Ferry.

I vinter kommer både Björn Ferry och Helena Ekholm vara skidskytteexperter i SVT:s "Vinterstudion". De tidigare landslagskollegorna har ett infekterat förhållande. I sin självbiografi "Ferry tales", som kom ut 2014, pekade Ferry ut Helena Ekholm som en mobbare och att hon tillsammans med Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg, ”De fyras gäng”, fryst ut Ingela Andersson och Anna-Karin Strömstedt. Helena Ekholm tog utpekandet hårt.

– Jag har gått vidare, men ärret sitter kvar. Och jag kommer aldrig att förlåta Björn Ferry för det han gjorde, sa Ekholm till Expressen nyligen.

– Visst, det kanske inte alltid gick schyst till i laget, och det fanns meningsskiljaktigheter. Men det var ordvalet, att han kallade mig mobbare, sa Ekholm.

Nu får hon stöd från förbundskapten Wolfgang Pichler. 

– Det där hände inte, säger han. Det där är bara skit. Jag är en väldigt nära vän med Björn, jag har gjort mycket för honom, det kan jag lova dig, jag flyttade till och med ut så att han skulle kunna bo i min lägenhet och det finns saker jag gjort för honom som jag inte ska säga i medier, men det han skrev i boken om Helena är oförskämt. Det är oförskämt.

– Men Björn har inga gränser, säger Wolfgang Pichler.

 

LÄS MER: ”Jag kommer aldrig förlåta Björn Ferry” 

Konfronterade Björn Ferry

Tysken, som sensationellt ledde Sverige till två guld och två silver i senaste OS, i Sydkorea, och nu förbereder landslaget för världscuppremiären och VM i Östersund i mars nästa år, är besviken på att Ferry svek landslagets förtroende. 

– Jag trodde naturligtvis aldrig att någon skulle läcka vad som hände inom laget. Nu har det här hänt och det är inte så mycket att göra åt det, men mycket av det han skrev är inte sant, säger Pichler.

– Vi var ingen sekt. Vi hade i stället en väldigt bra laganda, säger han.

Pichler konfronterade Björn Ferry efter att han läst vad skidskytten skrev. 

– Jag sa till Björn: "Tänk om jag skriver allt om dig och vad du har gjort, men jag gör inte det", säger Pichler. Det var fel. Och det var oförskämt mot Helena. Det var inte korrekt.

– Och han sa inte förlåt! Han borde ha gått till Expressen och sagt "Helena, jag är ledsen, jag gjorde ett misstag", men det gjorde han inte. Det är klart att vi alltid har haft gruppbildningar. Sofia (Domeij) var tillsammans med Aco (Anna Carin Olofsson) och Helena var med Östersundstjejerna, men de bodde tillsammans, men det var inget krig, det var ingenting. Det här målar upp en helt felaktig bild av Helena och om du känner Helena så är hon raka motsatsen mot vad han säger. Det var inte rättvist. 

Wolfgang Pichler blev förbundskapten för Sverige 1995. Han jobbade med landslaget i olika roller fram till 2011. Tysken menar att en ursäkt skulle få Ferry att framstå i bättre dager.

– Han skrev även om mig, och jag bryr mig inte, och han skrev väl i och för sig i princip positivt om mig, men till Helena borde han säga: "Ursäkta, det var fel". Då skulle han dessutom framstå som en bättre person. 

Ferry tipsade SVT om Ekholm

SportExpressen har sökt Björn Ferry.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag och Wolfgang är goda vänner och han har inte läst boken. Han kan inte svenska, säger han kortfattat.

Så sent som för en vecka sen sa han så här om relationen med Helena Ekholm och deras kommande samarbete i SVT:s ”Vinterstudion”.

–  Det blev lite av en storm i ett vattenglas. Jag tycker att det känns okej. Det var mitt förslag att SVT skulle kontakta Helena och jag sa att hon var mest lämpad att ta över efter Magdalena Forsberg, sa han och fortsatte:

– Min relation med henne är väl som den är med de flesta andra. Det är ingen som jag träffar regelbundet. Vi har ju tävlat ihop i en massa år och vunnit VM tillsammans. Vi är ett rätt bra team i tävlingar och det här är lite samma sak. 

 

LÄS MER: Ferrys förvåning: "Det är konstigt"