Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kollat repriser: ”Vill få bort den känslan”

Foto: MURAD SEZER / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY

Hanna Öberg åkte till Pyeongchang som en 22-årig skidskyttetalang utan större meriter. Några veckor senare var det en olympisk guldmedaljör som återvände till Östersund.

– Jag har kollat på någon repris. Man vill få bort den där overklighetskänslan och fatta att det är på riktigt, säger Öberg.

Hanna Öberg är på resande fot igen, nu i finländska Kontiolahti för att tävla i världscupen under veckoslutet. Drygt en vecka hann den dubbla – och trötta – OS-medaljören vara hemma. Öberg har mest tagit det lugnt, vridit tillbaka dygnet, landat i vardagen – och nu hunnit ladda om både skallen och bössan inför säsongsavslutningen.

Den där vardagen har förresten ändrats en hel sedan sist.

– Man blir väl igenkänd lite mer när man går utanför dörren, säger Öberg med ett skratt som indikerar att hon med "lite mer" egentligen menar "mycket mer".

– Det har jag väl inte riktigt hunnit vänja mig vid. Men det är kul. De flesta kommer fram och säger grattis och att vi har varit duktiga, att de har suttit hemma och hejat på oss. Så det är ju bara något positivt.

Gläds med lillasyster

Några tillbakablickar på det magiska OS-äventyret i Sydkorea har det redan blivit för Hanna Öberg. Hon har dessutom fått fler medaljer att jubla över när lillasyster Elvira, 19, fixade en storslam med tre guld i JVM. Kan hon till och med bli vassare än storasyster på sikt?

– Haha, det får vi väl se. Hon är jätteduktig och det är så himla kul att se. Jag kanske har inspirerat henne lite i vad som går att göra, så lite delaktig är jag kanske, säger Hanna Öberg.

Hon har fortfarande aldrig varit bättre placerad än femma i världscupen och det var just det som gjorde hennes insats i OS så sensationell. Placeringsraden i de individuella loppen löd 7–5–1–5 och dessutom var det Hanna Öbergs fenomenala slutsträcka som såg till att Sverige tog silver i damstafetten.

Sprint på fredag

I Kontiolahti är det i stället sprint, på fredag, som står först på programmet för damerna. Herrarna kör sin sprint på torsdagen.

– Det ska bli kul att tävla igen, men det är svårt att veta hur formen är. Samtidigt var det många som körde alla lopp på OS och som också säkert känner av det fortfarande, säger Öberg.

Världscupen fortsätter sedan i ytterligare två veckor – i Oslo och ryska Tiumen – innan det efter säsongen är dags att flytta till en ny lägenhet med pojkvännen tillika OS-guldmedaljören Jesper Nelin. Möbleringsplanerna?

– Vi får väl bestämma var vi ska ha medaljerna först – och sedan utgå från det, säger Öberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.