Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klas Lestander död – blev historisk i OS 1960

Klas Lestander 2009.
Foto: imago sportfotodienst / IMAGO
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han blev tidernas första OS-guldmedaljör i skidskytte.

Nu har Klas Lestander somnat in 91 år gammal.

1960 gjorde en ny tävlingsform debut i vinter-OS i Squaw Valley, USA. En 29-årig Klas Lestander från Arjeplog representerade Sverige i den nya tävlingsformen – skidskytte.

Han var inte den snabbaste åkaren, 15:e bäst av 30 i ren åktid. Men Lestander sköt fullt , inte en enda bom. Vid varje skytte tog han av sig skidorna, siktade in sig och sköt. Och då bommarna gav två minuters tillägg vann den skicklige skytten OS-guldet.

Historiens första guldmedalj i den då nya grenen skidskytte. 

I dag gick han ur tiden, uppger hans familj för Expressen. Klas Lestander blev 91 år gammal.

– Han somnade in i lugn och ro. Det kändes som ett värdigt och fint avslut, säger sonen Dan Lestander till Aftonbladet.

Hyllades i Oberhof

Trots att hans bedrift nu är över 60 år gammal har han fortfarande hyllats i äldre dagar. 2009 hyllades Klas Lestander i tyska skidskyttemeckat Oberhof inför storpublik. 

– Det var en fin upplevelse. Han har alltid varit banbrytande och innovativ med det han har hållit på med, säger Dan Lestanter till Aftonbladet.

Klas Lestander var ensam svensk att ha vunnit ett OS-guld i skidskytte i hela 46 år. 

Då vann Anna-Carin Olofssons guld i Turin. Fyra år senare, i Vancouver, blev Björn Ferry historiens andre svensk på herrsidan att vinna ett OS-guld när han tog hem jaktstarten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.