”Jag kommer aldrig glädjas med honom”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Den tidigare dopingavstängde ryssen Alexander Loginov tog en bekväm seger i fredagens distanslopp.

– Imponerade tävling, men jag kommer aldrig glädjas med någon som varit EPO-avstängd, säger expert Helena Ekholm i SVT:s sändning.

Martin Ponsiluoma blev bäste svensk på en sjätteplats.

Världscupen i skidskytte har rullat vidare till Antholz. En tävlingsort där många åkare har det tufft på grund av den höga höjden, banan i Antholz ligger drygt 1600 meter över havet. När damerna i går körde sitt distanslopp vittnade både de svenska och norska åkarna om att det var brutala förhållanden och att kroppen inte fungerade som vanligt. 

I dag var det herrarnas tur att ge sig ut på sitt distanslopp över 20 kilometer. 

Jesper Nelin var tillbaka efter halsont som hållit honom isolerad i en vecka. Förväntningarna var låga på svensken inför dagens lopp. Men Nelin överraskade och stod för ett fint lopp. Ända fram till sista skyttet.

Där blev det fyra bom. Redan efter två bom tog han ner geväret och såg märkbart irriterad ut.

– Allting rasar för Nelin, säger SVT:s Ola Bränholm i sändningen.

Jesper Nelin som slutade 57:a är positivt överraskad, men orkade inte i slutet.

– Jag trodde det skulle bli ett helvete där ute i dag med tanke på att jag har varit förkyld. Men det gick över förväntan. Men i sista skyttet orkar jag inte mer. Jag är trött och allt blir fel, säger han.

Ponsiluoma bäste svensk

För Sebastian Samuelsson blev det en tung dag på jobbet. Tre bom efter det första liggande och stående skyttet, och en svag insats i spåret, räckte till plats 46.

– Nej det var ett riktigt tråkigt lopp det där. Det har aldrig känts så här dåligt på väg till en tävling eller träning så det var inte alls kul. 

– Det är höjden helt klart. Jag är inte acklimatiserad, jag visste att jag behövde tid på mig, men det är inte så mycket att göra när jag kommer från en tävling i Oberhof, säger han.

Martin Ponsiluoma var dagens bäste svensk på en sjätteplats. I spåret gick han bra och på vallen blev det totalt två bom.

– Jag är väldigt nöjd, 18 träff och bra tid på vallen, och det är inga stora bommar. Det är väldigt tufft på vallen i dag så det får jag verkligen vara nöjd med. I spåret tycker jag det går helt okej, det är tungt i dag, säger han.

Vinnaren får kritik

Men Ponsiluoma lyckades inte utmana om en pallplats. Den tidigare dopingavstängde ryssen Alexander Loginov sköt fullt och tog hem en bekväm seger. I SVT får vinnaren kritik.

– Imponerade tävling, men jag kommer aldrig glädjas med någon som varit EPO-avstängd, säger experten Helena Ekholm i SVT:s sändning.

– Det är inget du kan göra av misstag. Sätter du en spruta i kroppen, då är du medveten om att det händer.

Sebastian Samuelsson har tidigare varit kritisk mot Loginov.

– Han är inte min favorit. Det hade varit roligare om någon annan vann, säger han efter dagens tävling.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.