Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaxiga norska utspelet – mot svenska herrarna

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Sebastian Samuelsson har tagit två raka segrar i världscupen. 

Samtidigt som de norska åkarna inte riktigt har gått att känna igen. 

Trots det kommer Norge med ett kaxigt utspel inför lördagens herrstafett. 

– Vi är helt klart favoriter, säger Vetle Sjåstad Christiansen. 

Förra säsongen var de norska skidskytteherrarna på pallen i samtliga stafetter i världscupen och vann dessutom stafetten på VM. 

Men den här säsongen har Norge inte riktigt haft den inledning på säsongen som man hoppats på. 

Sturla Holm Laegreid vann förvisso distansloppet i världscuppremiären men förra säsongens stora gigant Johannes Thingnes Bö står fortfarande utan en förstaplats. 

En som däremot har fått kliva längst upp på pallen två gånger är svenske Sebastian Samuelsson som vunnit båda sprinttävlingarna i Östersund.

Men när det på lördagen är dags för säsongens första stafett är det ändå Norge som är segervissa. 

– Vi är favoriter och har ett väldigt jämt lag. Speciellt på vallen, som är väldigt avgörande, där har vi lite att gå på i förhållande till Sverige, säger Vetle Sjåstad Christiansen som menar att det skulle vara extra speciellt att slå Sverige i Östersund. 

– Vi älskar att slå Sverige på deras hemmaplan. Det hade varit det bästa som kunde ske nu.

Under VM i Pokljuka i februari var det just Vetle Sjåstad Christiansen som ställdes mot Sebastian Samuelsson på den sista sträckan. 

– Om det blir så igen kan jag inte lova norska folket att jag kommer vinna, men jag ska i alla fall försöka, säger Sjåstad Christiansen. 

”Det har bara en åkare”

De norska åkarna är dock imponerade av Sebastian Samuelssons säsongsöppning. 

– Just nu är vi ett steg bakom, så är det. Samtidigt var vi fyra norrmän topp tio i sprinten senast och det visar vilken oerhörd bredd vi har. Jag skulle säga att laget är starkare nu än tidigare, säger Johannes Thingnes Bö och lyfter även han fram bredden i det norska laget.

– Sebbe är kanske bättre än förra säsongen, men jag tror att vi har ett starkare och bättre lag. Just nu har Sverige bara en åkare i riktigt bra form.

Är ni favoriter? 

– Ja, det skulle jag säga. Men sedan är Sverige och Frankrike också farliga, det kommer bli tajt. 

”Bästa åkaren just nu”

Tarjei Bö är även han inne på att Sverige just nu har en stark åkare i form av Sebastian Samuelsson, men saknar bredden. 

– Sverige har den bästa åkaren just nu, men laget har visat lite varierande resultat. Jag tycker att vi är favoriter att vinna, med Frankrike och Sverige som utmanare, säger Tarjei Bö.

Herrarnas stafett startar 15.10 under lördagen.

TV: Norska stjärnan: ”Vi är favoriter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.