Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hannas kaxiga ord – efter nya guldet

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Hanna Öberg är olympisk regerande mästare på distansen. 

Och när tisdagens distans över 15 kilometer avgjordes på VM i Östersund upprepade svenskan succén från Pyeongchang – det blev guld igen.

– Jag har fällt många tårar, säger Hanna Öberg.

Hanna Öberg tog OS-guld på distansloppet i Pyeongchang. 

När det var dags för samma lopp i VM i Östersund visade Öberg tidigt att hon återigen ville vara med och slåss om medaljerna. 

Svenskan sköt fullt i det första liggande skyttet, och var med i toppstriden. Skjuttiden var långsam, men i det första stående skyttet hade Öberg fått upp farten på vallen, sköt fullt på under 25 sekunder – och gick ut i ledning. 

Inför det tredje skyttet hade 23-åringen tappat något på ledande Paulina Fialkova. Slovakiskan såg ut att vara Öbergs främsta utmanare om guldet – tillsammans med tyskan Laura Dahlmeier som hade bommat ett skott men däremot gått bra i spåret. 

Skidskytte-VM 2019: Hanna Öberg vinner guld

Öberg gick in till det sista skyttet med god tidsmarginal till Fialkova och Dahlmeier, och höll nerverna i schack på vallen – hon sköt fullt.

– Hon klarar pressen, hon är en mästare, säger kommentatorn Ola Bränholm i SVT. 

– Så oerhört imponerande. Det här är ett drömlopp, det är helt fantastiskt, säger experten Björn Ferry. 

Till slut hotade endast världscupledaren Lisa Vittozzi som också sköt fyra nollor – men italienskan var för långsam i spåret. I mål var Öberg 23 sekunder före Vittozzi. 

Hanna Öberg brast ut i gråt i målområdet under italienskans slutvarv, när det började gå upp för svenskan vad som höll på att hända.

”Ska visa att jag är olympisk mästarinna”

– Jag tog tiden på mig och var verkligen superfokuserad och jobbade med varje skott och gjorde hela jobbet ordentligt. När jag kommer in på sista skyttet tänker jag bara: ”Nu ska jag visa att det är jag som är olympisk mästarinna”, säger Öberg i SVT.

På den efterföljande presskonferensen utvecklar hon sina tankar om loppet:

– Jag var väldigt fokuserad på att hitta tillbaka till mitt bra skytte och det lyckades jag med i dag. Jag är så lycklig. Det betyder så mycket för mig att få göra det här på hemmaplan. Det är väldigt känslosamt. 

Anna Magnusson i tårar efter guldet

När SportExpressen TV intervjuade lagkamraten Anna Magnusson om Öbergs guldinsats började hon gråta. 

– Jag är väldigt rörd nu. Jag har varit på väg att börja gråta genom hela mixed zone. Otroligt stort att hon får till det. Jag är jätteglad för Hannas skull, vi är bästa kompisar, säger Anna Magnusson samtidigt som hon torkar sina tårar. 

Hanna Öberg:

– Jag har fällt många tårar också, laget är så himla fina. Jag är så himla glad att jag har dem. 

Öberg hyllas: ”Är så himla cool”

Lisa Vittozzi tog silvret före fransyskan Justine Braisaz. 

Mona Brorsson hade en bom i det första skyttet, men sköt därefter fullt och slutade till sist sexa. 

– Det är helt fantastiskt, Hanna gör det där igen. När det gäller som mest är hon så himla cool och sätter fyra nollor, säger Mona Brorsson om Öbergs insats.

Även svenska Linn Persson imponerade, och slutade på plats 14. 

Norskan Tiril Eckhoff hade en tung dag med fem bom.

– Det var inte så bra, men väldigt bra för svenskorna. Vi får glädja oss åt dem. Jag är otroligt imponerande över det Hanna Öberg får ihop i dag. All respekt till Hanna Öberg. 

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta.