Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Tränaren skadad – missar VM

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Johannes Lukas missar skidskytte-VM i Pokljuka.

Sveriges tränare tvingas operera sin axel och i stället kommer Mattias Nilsson vara ansvarig ledare i VM.

– Det tuffaste just nu är nog mentalt för mig att inte kunna vara med på VM, säger Lukas till SportExpressen. 

 – Det är väldigt tråkigt att vi inte kan ha Johannes med oss, säger Hanna Öberg.

I helgen tvingades Johannes Lukas lämna den svenska truppen efter en olycka. Tränaren föll i en trappa efter en träning med det svenska laget.

– Jag hade massa grejer i händerna, halkade och landade på axeln, berättade Johannes Lukas.

Olyckan blev extra allvarlig eftersom han landade på en axel som han tvingats operera tidigare. Lukas hade så ont i axeln att han tvingades åka hem för undersökning och nu kommer beskedet att han missar VM i Pokljuka som drar i gång den 10 februari.

– Det känns givetvis tråkigt att missa säsongens höjdpunkt, säger Johannes Lukas i ett pressmeddelande.

Johannes Lukas missar VM

Lukas fortsätter:

– Men jag vet att det hårda jobbet är gjort och att vi har bra rutiner för hur vi ska hantera olika situationer. Jag är därför övertygad om att teamet kommer att kunna prestera optimalt under VM, även om jag nu inte kommer vara på plats.

– Det tuffaste just nu är nog mentalt för mig att inte kunna vara med på VM. Jag vet att de andra ledarna kommer fixa det galant. Men personligen känns det väldigt tufft.

Kommer du ha kontakt med åkarna i under VM?

– Jag kommer självklart ha kontakt med åkarna inför och under VM. Är det något man har lärt sig under Corona så är det videomöten. Så kommer bli många sådana.

Landslagsläkaren Lykke Tamm kommenterar också beskedet.

– Axeln har gått ur led och det orsakade en fraktur på ledskålen och en skada på ledkapseln som kräver en operation. Efter operationen krävs en period av rehab men vi kan räkna med att Johannes återfår full funktion.

De tar över skidskyttelandslaget

Landslaget kommer i stället ledas av sportchefen Anna Maria Uusitalo fram till VM och därefter kommer Mattias Nilsson vara ansvarig ledare tillsammans med skyttetränarna Jean-Marc Chabloz och Johan Hagström.

– Det är så klart mycket olyckligt och ledsamt med Johannes skada men vi har gjort en ny plan som vi känner oss helt trygga med. När något oförutsett som detta händer känns det extra bra att vi är ett tajt team med ledare och tränare som alla träffas dagligen och är med på landslagets träningspass året runt, säger Anna Maria Uusitalo.

Hanna Öberg:

– Det är väldigt tråkigt att vi inte kan ha Johannes med oss på säsongens höjdpunkt, säger. Han betyder väldigt mycket för det här laget och har lagt ner ett enormt jobb för att ta oss hit. Det mesta av jobbet är dock redan gjort och vi kommer att klara oss fint med Johannes på distans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.