Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var inte många som trodde på oss”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

KONTIOLAHTI. Förra säsongen blev det ingen pallplats individuellt i världscupen för de svenska skidskytteherrarna.

Men i sprintpremiären i finska Kontiolahti skrällde de ordentligt.

Sebastian Samuelsson blev tvåa, och Martin Ponsiluoma tog tredjeplatsen.

– Det var inte många som trodde på oss för några år sen men nu visar vi hur bra vi är, säger Samuelsson.

Världscuppremiären i skidskytte fortsatte under söndagen med herrarnas sprint. 

Gårdagens distanslopp bjöd på en jätteskräll när doldisen Sturla Holm Laegreid sensationellt vann före storfavoriten och landsmannen Johannes Thingnes Bö. 

Bäste svensk i går blev en snabb Sebastian Samuelsson på sjätteplats, Samuelsson inledde med en bom i första och andra skyttet men sköt sedan prickfritt.

I dagens sprint gick Samuelsson ut med startnummer tre. Och precis som under gårdagen gick han ut hårt.

Dubbelt svenskt på pallen

Efter en bom i det liggande skyttet lyckades Samuelsson knyta ihop säcken i det stående. Med ett prickfritt skytte lämnade han vallen med klar känning på pallen. 

Under det avslutande varvet tryckte svensken på och lyckades trots en bom ta sin blott andra individuella pallplats i karriären.

– Det är fantastiskt kul. Jag är väldigt förvånad måste jag säga, det går väldigt bra att åka. Jag tänkte efter liggskyttet att ”det här var inte så bra men krigar jag på kan det bli en topp tio-placering”. Men att det skulle räcka så långt trodde jag inte, säger han.

Varför är du förvånad?

– Jag hade en tyngre fjolårssäsong, sen har jag jobbat jävligt hårt i sommar och höst och verkligen gjort allt jag kunnat för att visa att jag är starkare än så.

Samuelsson skulle få sällskap på pallen. 

En sent startande Martin Ponsiluoma började precis som Samuelsson med en bom i det liggande skyttet för att avsluta med en nolla i det stående. 

Ponsiluoma lämnade vallen inför slutvarvet som femma, men med mindre än två sekunder upp till pallen. 

– Jag hörde att jag krigade om pallen men att det var väldigt jämt, att det var sekunder hit och dit och att jag bara skulle köra, säger Ponsiluoma. 

Väl i mål var Martin Ponsiluoma trea, med drygt tre sekunder upp till Sebastian Samuelsson och med en marginal på fyra sekunder ner till fjärdeplatsen.

 – Det är ett superlopp ändå med en bom och att stå där uppe det känns riktigt kul, säger Martin Ponsiluoma.  

– Det var inte många som trodde på oss för några år sen men nu visar vi hur bra vi är, säger Samuelsson.

Förstaplatsen tog favoriten Johannes Thingnes Bö som förväntat, 44 sekunder före Samuelsson. Norrmannen sköt fullt och bärgade världscupseger nummer 49. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.