Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska jättesuccén: ”Är fantastiskt att se”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Linn Persson gjorde en jättesträcka för Sverige i stafetten i Nove Mesto.

Hon förde upp Sverige till ledning innan Elvira Öberg tog laget till seger efter en spurtduell med Elena Kruchinkina.

– Sista varvet var nervkittlande för många. Det var fantastiskt av henne att ta det, säger Linn Persson.

Segern innebär dessutom att Sverige vinner stafettcupen.

Den första tävlingen efter skidskytte-VM i Pokljuka var torsdagens världscupstafett i Nove Mesto.

Då öppnade Mona Brorsson – som petades från stafetten i VM – för Sverige och hon växlade över till Hanna Öberg 29 sekunder bakom ledande Norge.

Därefter fick Hanna Öberg problem på skjutvallen i sitt första liggande skytte och tvingades använda två extraskott. Hon växlade till sist till Linn Persson på femte plats – 39 sekunder efter Norge som fortfarande ledde – efter ett felfritt stående skytte.

Stor upphämtning av Linn Persson

På den tredje sträckan ändrades allt.

Norges Ida Lien misslyckades helt på det stående skyttet och drog på sig en straffrunda samtidigt som Linn Persson sköt fullt och gick ut först av alla, sex sekunder framför Italiens Lisa Vittozzi.

Hon växlade till sist till Elvira Öberg framför överraskningslaget USA som var 6,6 sekunder bakom Sverige. 

– Jag tänkte ungefär som man alltid tänker, att nu ska jag köra och närma mig toppen så mycket jag kan. Jag hade en bit till toppen och fick åka ett tag själv innan jag kom till en klunga. Jag hade riktigt bra skidor och det är alltid skönt att känna, säger Linn Persson efter tävlingen.

– Jag tog en placering efter första skyttet. Då åkte vi i en grupp och sedan… det hjälper att skjuta fullt och jag gick ut i ledning. Det var riktigt kul att göra det och ge ett litet försprång till Elvira.

Elvira Öberg gjorde ingen besviken med ett snabbt och fullt liggande skytte och när hon gick in till det stående skyttet gjorde hon det i ledning framför Elena Kruchinkina från Belarus.

Elvira Öberg kom tillbaka

Kruchinkina behövde bara ett extraskott samtidigt som Öberg behövde två och det gjorde att Öberg gick ut på spurtvarvet strax bakom Kruchinkina. Belarusiskan såg ut att vara starkast på det sista varvet men Öberg täppte till luckan framåt och avgjorde på upploppet.

– Hon bestämmer sig för att ta det där och då tar hon det. Det är otroligt bra, säger tränaren Johannes Lukas till SVT.

Linn Persson:

– Det var nervöst men hon gjorde det riktigt bra. Sista varvet var nervkittlande för många. Det var fantastiskt av henne att ta det.

– Jag vet att vi hade väldigt fina skidor. Jag vet inte vad Belarus hade och hur hennes (Elena Kruchinkinas) kropp svarade men när Elvira var med på toppen av sista backen kändes det bra.

Sverige vinner stafettcupen

Den svenska segern gör att Sverige vinner stafettcupen för första gången någonsin.

– Det är en laginsats. Nu vann vi stafettcupen också, det är riktigt kul, säger Johannes Lukas till SVT.

Linn Persson jublar också över segern.

– Det är ju superkul. Det känns så himla roligt att få vara en del i det och skriva historia. Vi har varit ett fantastiskt lag från första till sista tävlingen. Vi vann den första tävlingen och den sista och har gjort väldigt många bra race däremellan. Det är otroligt roligt att få vara en del av det här och bidra, vi är verkligen ett helt gäng. 

Frankrike slutade på tredje plats i stafetten, 28 sekunder bakom Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.