Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs nya succé efter superskytte

Hanna Öberg körde upp sig från femma till tvåa i jaktstarten.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hanna Öberg, Sveriges klarast lysande skidskyttestjärna.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hon hade ett drömläge inför jakstarten.

Det tog Hanna Öberg, 24, vara på – och slutade på en andraplats efter supersnabbt skytte.

– Jag upplevde det som en kontrollerad serie, men den gick tydligen fort, säger Öberg och skrattar.

Hanna Öberg låg femma inför dagens jakstart med en bra chans på pallen.

Svenskan öppnade bra, sköt fullt i det första skyttet – och var snabbt bland de tre bästa. I nästa skytte hade Öberg chansen att ta över ledningen. Men en bom satte stopp.

24-åringen fortsatte dock att åka bra och trots en ny bom i det tredje skyttet hade Öberg fortsatt bra chans på pallen inför det sista skyttet i österrikiska Hochfilzen. 

Norska Tiril Eckhoff var 30 sekunder före klungan som fajtades om de övriga pallplatserna inför det avslutande skyttet. Eckhoff gjorde inget misstag och sköt fullt. 

Det gjorde även Hanna Öberg – och det gick riktigt fort. Samtidigt bommade flera konkurrenter och Öberg var därmed tio sekunder före Ingrid Landmark Tandrevold inför det sista varvet. 

Hanna Öberg kom tvåa i jaktstarten

Svensken åkte starkt och släppte inte förbi sig norskan. Den första individuella pallplatsen i världscupen den här säsongen var därmed ett faktum.

– Hanna är så här bra, hon kan till och med göra bättre ifrån sig, säger SVT-experten Björn Ferry. 

Hanna Öberg var snabbast av alla på vallen med två bom totalt. Det sista skyttet, som var prickfritt, gick på 19 sekunder.

– Jag upplevde det inte som speciellt snabbt. Jag kände att jag sköt en förhållandevis kontrollerad serie, men det gick visst riktigt fort, säger Öberg och skrattar.

Hon fortsätter:

– Jag viste när jag kom in till sista skyttet att jag behövde skjuta fullt för att vara med i racet, så det var fullt fokus på det.

Hur mycket betyder det för dig att få stå på pallen även individuellt?

– Hela helgen har varit bra för mig. Jag har varit nöjd med alla mina tre lopp i Hochfilzen. Det här ger mig bra självförtroende inför kommande tävlingar och gör att jag kan slappna av på ett annat sätt, säger Hanna Öberg.

VM huvudmålet för Hanna Öberg

Svenskan, som är regerande olympisk mästare och världsmästare i distans, vann singelmixedstafetten i världscuppremiären i Östersund i slutet av november tillsammans med Sebastian Samuelsson och var en del av stafettlaget som blev trea i samma premiärvecka.

Övriga svenska placeringar i söndagens jaktstart: Mona Brorsson 16, Linn Persson 20, Elvira Öberg 23 och Elisabeth Högberg 42.

På herrsidan var söndagens stafettävling inte lika rolig. 

Det svenska laget slutade tia i stafetten, två minuter och 48 sekunder efter segrande Norge.

Peppe Femling åkte in till det första skyttet som trea, men klappade ihop på skyttevallen och sköt tre bom – och missade sina tre extraskott och fick därmed åka tre straffrundor.

– Jäklar. Jag vill svära massor. Det är svårt att inte stressa efter det. Det är jävla skit, säger Peppe Femling till SVT efter loppet.

I februari avgörs VM i italienska Antholz. Då ska Hanna Öberg vara formtoppad.

– VM kommer vara huvudmålet för mig den här säsongen. Men jag kommer köra många tävlingar i världscupen. De senaste åren har vi stått över någon vecka, men får jag vara frisk hoppas jag kunna köra många tävlingar, säger Hanna Öberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.