Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slår tillbaka – efter det norska utspelet

Foto: JULIA RAHN / IMAGO/PRESSEFOTO BAUMANN/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST

Det var bittert i det norska lägret efter Sveriges sensationsseger i herrstafetten.

Nu slår Sebastian Samuelson tillbaka efter utspelen.

– Sa han så? Jag kan säga så här: han hade kunnat ha försprång med fem sekunder och jag hade spöat honom ändå, säger han.

Det svenska skidskyttelandslaget visar upp gryende form inför hemma-VM i Östersund. Under söndagen var de blågula damerna länge med i kampen om stafettsegern, men fick till slut nöja sig med en andraplats.

Herrarna ville inte vara sämre.

Trots att två åkare från OS-guldlaget saknades på grund av sjukdom (Fredrik Lindström och Jesper Nelin) stod landslaget för en jätteinsats i österrikiska Hochfilzen. 

Peppe Femling stod för en stabil insats på första sträckan och när Torstein Stenersen körde ut på tredjesträckan var Sverige i ledning – detta efter Martin Ponsiluomas drömsträcka på den andra.

Sensationell seger för Sverige i stafetten

Sebastian Samuelsson avslutade stafetten och kom in först på skjutvallen inför sista skyttet. Samuelsson bommade två skott och lämnade vallen blott fyra sekunder före det norska laget.

Men Sebastian Samuelsson lyckades rycka ifrån Vetle Sjåstad Christiansen och kunde ohotat glida in över mållinjen. Den sensationsartade segern var ett faktum.

– Wow, wow, wow! Sverige vinner och det är en jätteskräll, säger kommentatorn Ola Bränholm i SVT:s sändning.

Experten Helena Ekholm kan bara stämma in i hyllningskören.

– Det här är så häftigt. De var långt ifrån favorittippade, men vilket skytte, vilken skidåkning. Jag är alldeles skakig. Det är helt otroligt vilken stafett de gör.

Norska ilskan: "Riktigt förbannad"

Sebastian Samuelsson medger att det var ganska oväntat med ännu en stafettseger.

– Det är absolut en stor skräll. Vi hade ett reservbetonat lag och ändå lyckades vi på något sätt komma ihop som ett lag och stå för en otroligt bra prestation. Det är häftigt. Idrott när den är som bäst, säger han.

Vetle Sjåstad Christiansen, som förlorade spurtstriden mot Sebastian Samuelsson, var rejält besviken efteråt.

– Jag var riktigt förbannad när jag gick i mål. Jag hade en sådan lust att slå honom, men jag orkade inte mer. Jag kände att jag var nära men uppenbarligen inte tillräckligt nära. Det går inte att "hämta hem" segern bara för att han är svensk, säger Sjåstad Christiansen till NRK.

Norrmannen ger också ett löfte inför VM i Östersund i mars.

– Vi ska slå dem i Östersund, säger han.

Sebastian Samuelssons svar till Norge

Sebastian Samuelsson skrattar när han får höra Sjåstad Christiansens ord.

– Sa han så? Jag kan säga så här: Han hade kunnat få ett försprång på fem sekunder och jag hade spöat honom ändå, säger han.

– Jag pratade med en norsk ledare efter loppet som sa: “Vi är nöjda med att komma tvåa, men inte att vi får stryk av Sverige”. Det är kul att det finns rivalitet, men vi är bra vänner utanför. Jag är dock övertygad om att vi slår dem i VM.

Den svenske OS-hjälten gick ut i ledning på sin sistasträcka, något som han knappast är van vid.

– Man har varit med och skjutit om OS-medaljer och så där, men för mig var det en ny situation att starta en sistasträcka i ledning. Klart att man kände lite extra press när de andra hade gjort det så bra. Man ville inte vara den som drog ner laget.

Ni vinner trots två tunga avbräck i Nelin och Lindström. Vad säger det om det svenska laget?

– Det visar att vi har en stark bredd inom svenskt skidskytte just nu. Det spelar egentligen ingen roll vilka som får åka. Vi är starka allihop och vi tar steg hela tiden. På VM ska vi vara på topp.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!