Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Helt otroligt – det är helt sjukt faktiskt”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONTIOLAHTI. Succé för svenskorna i världscuppremiären i skidskytte.

Johanna Skottheim tog första pallplatsen i karriären – när fyra svenskor blev topp tio. 

– Det är helt otroligt, det är helt sjukt faktiskt, säger Elvira Öberg som slutade fyra.

Förra säsongen slutade Hanna Öberg fyra i den totala världscupen men vann distanscupen. 

Det är också i distans som Öberg har både OS- och VM-guld. 

Så när världscuppremiären inleddes med ett distanslopp i finska Kontiolahti gick Hanna Öberg ut som en av storfavoriterna.

Men det var många svenskor som imponerade i premiären. Efter 10,3 kilometer var Linn Persson i ledning med 24 sekunder efter tre nollor. 

Persson fortsatte vara felfri och sköt fullt i sista skyttet. 

– Det är klart att jag vill hamna på pallen när man skjuter fyra nollor, men samtidigt är jag jättenöjd med min start här. Och när det nu är två svenskor som petar ner mig så är det okej. 

Och det var precis vad som hände. För en stund senare korsade Johanna Skottheim mållinjen med 20 av 20 träff i bagaget och följde upp den svenska succén. Det prickfria skyttet räckte till en tredjeplats – hennes första i karriären.

– Jag är så himla nöjd med vad jag gör i dag, jag skjuter väldigt sällan fyra nollor, säger en strålande glad Johanna Skottheim efter pallplatsen:  

– När jag kommer in på sista stå så vill jag inte vara någon annanstans än just där. Det är tredje gången jag skjuter fyra nollor, det var riktigt episkt. 

”Vi visade det redan förra året ”

Det blev en kamp om placeringarna på topp tio för svenskorna.

Hanna Öberg sköt två bom, medan lillasystern Elvira Öberg missade ett skott. Men med bra fart under skidorna lyckades Elvira Öberg köra upp sig till en slutlig fjärdeplats. 

– Jag är jättenöjd med hur jag genomför loppet, det hade inte kunnat bli bättre än så här en premiärdag. 

Du har en svenska framför dig och en bakom dig i resultatlistan. 

– Det är helt otroligt, det är helt sjukt faktiskt. I ett sånt lopp som distans också, där det slår så olika på skjutvallen. Vi visar verkligen den bredd vi har, säger Elvira Öberg. 

Storasyster Hanna Öberg, som slutade sjua med två bom, om lagets insats: 

– Det känns verkligen kul att vi får visa upp vilket starkt lag vi har. Måste också ge en eloge till killarna borta vid lastbilarna, de har levererat riktigt bra skidor också.

Vad är det som gör att ni alla gör det så pass bra i dag?

– Vi visade det redan förra året och vi har verkligen jobbat ihop på ett sätt hela sommaren och det är kul att vi får visa det direkt – att vi är med och fajtas om det.

Favoriten Dorothea Wierer levererade som förväntat. Fram till sista stigningen, där tappade italienskan ordentligt. Till slut vann hon med bara åtta tiondelar före tvåan Denise Herrmann.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.